Quantcast
THE STREAM

H Ινδία (που έχει πυρηνικά) έριξε κατά λάθος πύραυλο στο Πακιστάν (που επίσης έχει πυρηνικά)

Μια ανωτάτου επιπέδου γιωτιά πέτυχαν κάποιοι μύστες των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων


THE NEWSROOM · 11 Μαρτίου 2022

Αν πιστεύατε ότι η κατάσταση δεν θύμιζε αρκετά Ψυχρό Πόλεμο, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να πανηγυρίζετε. Έτσι κι αλλιώς, τι πιο ψυχροπολεμικό από έναν πύραυλο που φαλτσάρει προς τη λάθος χώρα; Γιατί αυτό ακριβώς έκανε η Ινδία πριν από δύο ημέρες, σύμφωνα με το Reuters: Έστειλε κατά λάθος ένα (κυριολεκτικό) βλήμα στο Πακιστάν.

Ο πύραυλος έπεσε στηn περιοχή του Παντζάμπ, η οποία συνορεύει με την Ινδία. Το ατυχές γεγονός παραδέχτηκε η ίδια η Ινδική κυβέρνηση με σημερινή της ανακοίνωση:

«Στις 9 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης ρουτίνας, μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην τυχαία εκτόξευση ενός πυραύλου. Μάθαμε ότι ο πύραυλος έπεσε σε περιοχή του Πακιστάν. Παρότι το περιστατικό μας προκαλεί βαθιά λύπη, είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.»

Αυτό είναι μια αρκετά συγκρατημένη ανακοίνωση, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς ότι Ινδία και Πακιστάν έχουν στο κοινό τους βιογραφικό τέσσερις κανονικούς πολέμους και κάμποσες ένοπλες συγκρούσεις που απλά δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να χαρακτηριστούν πόλεμοι. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση του Πακιστάν κάλεσε τον αρμόδιο αξιωματούχο της Ινδίας στην Ισλαμαμπάντ να δώσει εξηγήσεις, τονίζοντας ότι η ινδική αμπαλία όχι μόνο αμφισβήτησε τον εναέριο χώρου του Πακιστάν, αλλά έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων στο έδαφος και στον αέρα (αν σκεφτεί κανείς ότι το βλήμα θα μπορούσε να πετύχει κάποια πτήση).

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Να έχετε υπόψη σας τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας αμέλειας και να λάβετε αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγετε την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον.»

Από την απέναντι πλευρά, το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του «βλέπει σοβαρά το ζήτημα» κι ότι ήδη διαταχθεί σύγκληση ενός Εξεταστικού Δικαστηρίου υψηλού επιπέδου για να δει πως έγινε αυτό το εξαιρετικά αμήχανο σκηνικό. Ας δώσουν και καμιά αποζημίωση για τις ζημιές που έγιναν, αν θέλετε τη γνώμη μας.

Best of internet