Quantcast
THE STREAM

15 φορές «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» είπαν χτες στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί

Το βαρύ όνομα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δε φεύγει με τίποτα από την επικαιρότητα


THE NEWSROOM · 2 Μαρτίου 2022

Ένα φάντασμα στοιχειώνει την Βουλή των Ελλήνων – το φάντασμα του Παπανδρεϊσμού. Ακόμη κι αν ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είναι 26 χρόνια πεθαμένος, το όνομά του συνεχίζει να ακούγεται στις συζητήσεις των Ελλήνων πολιτικών, ιδίως και κοσμοϊστορικές στιγμές κρίσης και αναταραχής.

Για την ακρίβεια, ακούγεται και με το παραπάνω. Σύμφωνα με την καταγραφή του News247, στη χτεσινή κουβέντα (1 Μαρτίου) για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ιστορικό πρωθυπουργικό επώνυμο ακούστηκε 15 φορές. Την αρχή έκαναν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι προς γενική έκπληξη, παρουσιάστηκαν ο μεν ως απόγονος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο δε ως απόγονος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Για την ακρίβεια, έκαναν battle με ατάκες από τη 70s κόντρα για το αν είμαστε με τους Αμερικανούς ή ελεύθεροι κι ωραίοι. Πρώτος μίλησε ο πρωθυπουργός:

«Θα ξαναπώ ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το Βήμα ότι ανήκομεν στη Δύση. Εγώ θα προσέθετα ότι είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα.»

Και μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε με τα γνωστά (βλ. τα υπογραμμισμένα) λόγια του Παπανδρέου:

«Ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο, όσο κι αν εσείς επαναφέρετε διαρκώς το ερώτημα.»

Λίγο μετά, τον ανέφερε και ονομαστικά:

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και όταν ακόμα και μετά την Κύπρο και την κρίση με το «Χόρα» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στη Βέρνη σε διάλογο και όταν μετά το «Σισμίκ» ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Νταβός για διάλογο.»

Ο μεγαλύτερος φαν όμως ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης:

«Πολλά θα μπορούσαμε. Όπως τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου κίνησε γη και ουρανό με το Κίνημα των Αδεσμεύτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος μεταξύ των υπερδυνάμεων να ανασάνουν οι λαοί ή τότε που παρενέβη για να διασωθεί η ηγεσία των Παλαιστινίων από τον Λίβανο από τα πυρά του στρατού του Ισραήλ.»

Στην απάντηση του Μητσοτάκη είχαμε μία ακόμη αναφορά του Παπανδρέου:

«Κύριε Βαρουφάκη, ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόφτασε και μας έβαλε στην Ενωμένη Ευρώπη, πριν πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.»

Μετά ήρθε η απάντηση του Βαρουφάκη για λίγο ακόμη Παπανδρέου:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, ξαναφέρατε δεύτερη και τρίτη φορά το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», προσποιούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κύριε Μητσοτάκη, όλοι μας μεγαλώσαμε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη. Κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε Κωνσταντίνος Καραμανλής, πάρτε το απόφαση. Ένας επιχειρηματίας της πολιτικής είστε, ένας διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας.»

Ο γραμματέας του Μέρα25 είναι τόσο παπανδρεϊκός που πέταξε μπηχτή και στο ΚΙΝΑΛ για το ίδιο θέμα:

«Εσάς στο ΚΙΝΑΛ δεν απηύθυνα τίποτα. Μέχρι να πάψετε να νιώθετε ντροπή για τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν θα σας ενοχλήσω. Σας το υπόσχομαι.»

Το ΚΙΝΑΛ φυσικά και δεν έλλειψε από τη συζήτηση, δια στόματος του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Μιχάλη Κατρίνη. Για την ακρίβεια, χώθηκε μια γενναία ποσότητα Παπανδρέου:

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που σε συζήτηση για θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να αποδομήσει την αμυντική, διπλωματική και στρατιωτική εξοπλιστική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου.

Να μελετήσετε περισσότερο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσον αφορά την ενεργητική διπλωματική πολιτική που υιοθέτησε υπέρ των συμφερόντων της χώρας.»

Για να συνεχίσει ως εξής:

«Από τη μία έχουμε μια στρατηγική αποδόμησης του Ανδρέα Παπανδρέου και από την άλλη ακούμε από τον κ. Τσίπρα για δεύτερη συνεχόμενη φορά -μάλιστα η ακροτελεύτια φράση σας ήταν η χαρακτηριστική του Ανδρέα Παπανδρέου – το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Την προηγούμενη φορά μνημονεύσατε την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στα εξωτερικά θέματα αναφερόμενος στη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ που έλεγε ότι δεν έφευγε ποτέ από κανένα τραπέζι χωρίς να πάρει τίποτε για τη χώρα. Και σήμερα μνημονεύσατε και την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός στα ελληνοτουρκικά.

Σας θυμίζω ότι η συνάντηση στο Νταβός έγινε στις 30 Γενάρη του 1988. Και θέλω να σας θυμίσω ενάμιση χρόνο μετά τη συνάντηση του Νταβός που εσείς μνημονεύετε, δύο χρόνια μετά τη ρήση της Θάτσερ και την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου η παράταξη την οποία εσείς εκπροσωπείτε, μαζί με την παράταξη του κ. Μητσοτάκη, ποια τύχη επιφύλαξε για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για να τα θυμόμαστε όλα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.»

Εμείς μέχρι στιγμής μετράμε 13 ονομαστικές αναφορές. Να πούμε εδώ ότι ένας ακόμη Παπανδρέου ακούστηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη στο Twitter:

Να τους εκατοστήσουν τους Παπανδρέου την επόμενη φορά.

Best of internet