Quantcast
THE STREAM

Συνεργασία σε πυρηνικό εργοστάσιο για βαλκανικό Τσερνόμπιλ πρότεινε στην Ελλάδα η Βουλγαρία

Η γειτονική χώρα μας προτείνει να νοικιάσουμε για 20 χρόνια το νέο πυρηνικό εργοστάσιο που σκοπεύει να φτιάξει


THE NEWSROOM · 3 Μαρτίου 2022

Αφού μπήκαμε στο mood πυρηνικός πόλεμος, γιατί να μη μπούμε και στο mood Τσερνόμπιλ; Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα μας καλούν να γίνουμε μέρος του. Πιο συγκεκριμένα, η Σόφια αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο θα μπορούσε να παράγει ενέργεια για λογαριασμό της χώρας μας, αν φυσικά υπάρξει η κατάλληλη συμφωνία.

Το όλο θέμα γνωστοποιήθηκε από δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ την Κυριακή 17/2, οι οποίες κυκλοφόρησαν στα βουλγαρικά ΜΜΕ:

«Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς συμβολαίου

Όπως είπε ο Βασίλιεφ, η χώρα του έχει κάνει «σχέδια και προετοιμασίες για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση». Σε αυτά τα πλαίσια έκανε κρούση στην Αθήνα, η οποία μπορεί να ενδιαφέρεται να αγοράζει λίγο ατομικό ρεύμα. Σύμφωνα με Τα Νέα,  στις αρχές της περασμένης εβδομάδας βουλγαρική αντιπροσωπεία υπό τον Βασίλεφ επισκέφθηκε την Αθήνα και συμμετείχε σε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το κόνσεπτ είναι ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας θέλει να χτίσει ένα καινούριο πυρηνικό εργοστάσιο, ο οποίος θα προστεθεί στο υπάρχον του Κοζλοντούι. Η συμμετοχή της Αθήνας θεωρείται απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του πρότζεκτ. Αφότου κατασκευαστεί, η Ελλάδα θα νοικιάσει (σα να λέμε leasing) το εργοστάσιο και θα εισάγει ρεύμα για κάποιες δεκαετίες, έχοντας δεσμευτεί να εισάγει κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες.

Σε ελληνικό έδαφος, η είδηση αναδείχτηκε από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρη Βαρτζόπουλο:

Η Αθήνα φαίνεται να κοιτάει το πρότζεκτ με ενδιαφέρον, χωρίς να είναι σίγουρη για τα νομικά και τεχνικά ζητήματα που θα ανακύψουν. Σε κάθε περίπτωση, μία δυνατότητα είναι να υπογραφεί ένα πολυετές διμερές συμβόλαιο (PPA), το οποίο θα μπορούσε να υπογράψει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι τέτοιο. Παρότι υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τα πυρηνικά εργοστάσια, η πρόθεση των κρατών – μελών της ΕΕ να αποδεσμευτούν από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο μπορεί να φανεί πιο ισχυρή.

Όπως είπε ο Βασίλιεφ στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή

«Αν υπάρξει αγοραστής η κατασκευή του νέου σταθμού μπορεί να γίνει γρήγορα.»

Not great, not terrible.

 

 

Best of internet