Quantcast
THE STREAM

Όλα τα χαϊλάιτς από το άκυρο της Μενδώνη στα Μπολσόι γιατί έχουν ρωσικές πινακίδες

Μονομερές πολιτισμικό μποϊκοτάζ κήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία


THE NEWSROOM · 1 Μαρτίου 2022

Οι δυνατότητες του ελληνικού μυαλού ποτέ δε σταματάνε να μας εκπλήσσουν, αγαπητές φίλες και φίλοι. Την ίδια στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας συνεχίζεται ακάθεκτη και εικόνες πολέμου και καταστροφής κάνουν τον γύρο του πλανήτη, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να δώσει τη δική του μάχη με την κυβέρνηση της Ρωσίας. Για να μην μπερδευτείτε μάλιστα για το σε ποιο λαμπρό μυαλό εμπνεύστηκε την απίστευτη αυτή πρωτοβουλία, η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου το ξεκαθαρίζει στην πρώτη φράση.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η γνωστή παραπλανημένη Λίνα Μενδώνη διέταξε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται σε συνεργασία με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Ποια ήταν τα θύματα αυτής της κήρυξης art πολέμου στον Πούτιν; Ένα gala Όπερας που θα γινόταν την Πέμπτη 3 Μαρτίου, αλλά και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, που θα γινόταν την Κυριακή 6 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Καλά καταλάβατε, αγαπητές φίλες και φίλοι: Το υπουργείο Πολιτισμού έτριξε τα δόντια στη Ρωσία ακυρώνοντας ένα live stream από τη Μόσχα. Ως προς το gala Όπερας, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους ερμηνευτές δεν είναι Ρώσος: Η Ντινάρα Αλίεβα έχει καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, απλά ταυτόχρονα είναι και σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι. Ο δε Δημήτρης Πλατανιάς είναι Έλληνας.

Να σημειωθεί εδώ ότι για το gala δεν είναι καν σαφές αν ακυρώθηκε σαν καρφί στη Μόσχα ή αν απλά λόγω ταξιδιωτικών δυσκολιών, διότι διαβάσαμε το εξής:

«Αναβάλλεται το γκαλά όπερας της Dinara Alieva και του Δημήτρη Πλατανιά που ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 3 Μαρτίου.

 Η καλλιτέχνις, λόγω του κινδύνου να προκληθούν -εξαιτίας της επικαιρότητας – ταξιδιωτικές δυσχέρειες στις μετακινήσεις από και προς τη Μόσχα, ζήτησε την αναβολή της εκδήλωσης και την κατανόηση του κοινού.»

Δεν έχει σημασία, o Πούτιν θα το πιάσει το νόημα. Το κοινό χαιρέτησε τη νέα Ουκρανική εκστρατεία του ελληνικού κράτους:

Να πούμε εδώ ότι αντίστοιχα σκηνικά και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ όντως δεν έπαιξε Τσαϊκόφσκι σε μια συναυλία της την Παρασκευή. Ο λόγος; Ότι ο συνθέτης ήταν Ρώσος.

Manolis Karampinis

Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας Γιάροσλαβ Σελίν ναι μεν παραδέχτηκε ότι η Ρωσία διαθέτει μια «εκπληκτική μουσική και λογοτεχνία», αλλά δήλωσε επίσης ότι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν οι ηγέτες της, «η πλήρης πολιτισμική συνεργασία δε φαίνεται εφικτή». Makes sense.

Ας πρόσεχε ο Τολστόι όταν ψήφιζε την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, αν δεν το είχε κάνει δε θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

 

Best of internet