Quantcast
THE STREAM

Ουκρανία: Δεύτερη μέρα Ρωσικής εισβολής, το φως στο τούνελ φαίνεται πολύ χλωμό

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται ο εφιάλτης του να βλέπεις πυραύλους και μαχητικά πάνω από ευρωπαϊκές πόλεις.


THE NEWSROOM · 25 Φεβρουαρίου 2022

Το χειρότερο σενάριο έχει γίνει από χτες πραγματικότητα και είναι εμφανές όποιο μέσο κι αν ανοίξεις. Η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε την εισβολή στην γειτονική της Ουκρανία για να επιβάλλει με τα όπλα αυτά που θεωρεί όρους για την ασφάλειά της Ρωσίας: Οι ίδιοι μιλούν για την ανάγκη να γίνει η Ουκρανία «ουδέτερη», το οποίο σημαίνει να μείνει εκτός ΝΑΤΟ είτε το θέλει είτε όχι, να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και πιθανώς να αλλάξει και κυβέρνηση (αν όχι να τη στείλει σε κάποιο ακαθόριστο δικαστήριο), διότι η παρούσα θεωρείται ότι περιέχει ναζιστικά στοιχεία.

Η καθεμία από αυτές τις απαιτήσεις, το background της και πως τη βλέπουν οι εμπόλεμοι και οι σύμμαχοί τους (και φυσικά, το αν είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη εισβάλει σε μια σαφώς πιο αδύναμη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια) είναι μια τεράστια συζήτηση από μόνη του. Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι στην Ουκρανία πέφτει κάθε είδους βλήμα, ότι στρατιώτες και (Ουκρανοί) άμαχοι πεθαίνουν κατά δεκάδες ότι και οι μάχες φαίνεται να έχουν φτάσει μέσα κάμποσες πόλεις, μεταξύ των οποίων στην πρωτεύουσά της, το Κίεβο. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ζητήσουν καταφύγιο στις κοντινές χώρες. Πρόσφυγες εντός Ευρώπης, για άλλη μία φορά.

Το αν θα μπορέσει να υπάρχει σύντομα κατάπαυση του πυρός, θα κριθεί τις επόμενες ώρες. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ουκρανία καλεί τους πολίτες να οπλιστούν με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο, από βόμβες μολότοφ μέχρι ελαφρά όπλα και ζητά από την διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει τη Ρωσία με αυστηρές κυρώσεις, η διαφαινόμενη απελπιστική κατάσταση είναι ίσως αυτό που την ώθησε να καλέσει την απέναντι πλευρά, η οποία προελαύνει σε Ουκρανικό έδαφος, σε διαπραγματεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πλευρά του θα μπορούσε να συζητήσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας εφόσον λάβει κάποιες εγγυήσεις:

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσικής πλευράς ήταν να αρνηθεί κάθε προοπτική διαπραγμάτευσης, αν η Ουκρανία δεν καταθέσει τα όπλα:

Μέσα στην ίδια μέρα όμως υπήρξαν εξελίξεις. Μετά από επικοινωνία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η ρωσική κυβέρνηση φάνηκε να αλλάζει γραμμή πλεύσης.

Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι θα κάνει λιγότερο σκληρές τις απαιτήσει της. Ακούγοντας την εκδοχή του Πούτιν για το τι κάνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία οι Ρώσοι, θέλει πολλή πίστη να πιστέψει κανείς ότι είμαστε κοντά στο φινάλε:

Το να γίνει κατάπαυση πυρός είναι φυσικά καλύτερη εξέλιξη από το να συνεχιστεί ο πόλεμος. Από την άλλη, δύσκολα διώχνει κανείς την αίσθηση ότι βαδίζουμε σε μια εποχή που τα κράτη θα καταφεύγουν όλο και πιο εύκολα στον πόλεμο, είτε επειδή πιστεύουν ότι αυτός θα τους λύσει τα προβλήματα, είτε επειδή πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτος.

Και αυτό είναι μια πραγματικά απαίσια προοπτική για ένα μέλλον που έτσι κι αλλιώς δε φαινόταν ρόδινο.

Best of internet