Quantcast
THE STREAM

Eurovision προς Ουκρανία: «Δε μπορούμε να αποκλείσουμε τη Ρωσία γιατί no politica»

Η ιδέα της Ουκρανίας για αποκλεισμό των Ρώσων από τον διαγωνισμό δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα


THE NEWSROOM · 24 Φεβρουαρίου 2022

Την μέχρι σήμερα πιο αξιοπερίεργη επίκληση του δόγματος no politica έκανε η European Broadcasting Union (EBU), ο φορέας που διοργανώνει τη Eurovision. Η αφορμή ήταν το αίτημα της Suspilne, δηλαδή του ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ουκρανίας για αποκλεισμό του ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ρωσίας από την επερχόμενη 66η Eurovision, η οποία θα γίνει τον Μάιο στο Τορίνο.

 Ο Mykola Chernotytsky, πρόεδρος του ΔΣ της Suspilne, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από τη Eurovision διότι είναι «επιτιθέμενος και παραβάτης του διεθνούς δικαίου» κι επίσης ότι η παρουσία της εκεί «υπονομεύει την ίδια την ιδέα του διαγωνισμού». Κατηγόρησε επίσης τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας ότι λειτουργούν προπαγανδιστικά για λογαριασμό του Κρεμλίνου:

«[Είναι] αντίθετοι με την ίδια την ιδέα της δημόσιας μετάδοσης και παρέχουν ενημερωτική υποστήριξη στις παράνομες δραστηριότητες του Κρεμλίνου, που απειλούν την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο.»

Από τη μεριά της η EBU δεν ψήθηκε, με το επιχείρημα να είναι ότι πρόκειται για ένα no politica γεγονός, το οποίο δε σηκώνει yes politica κινήσεις:

«[H Eurovision είναι έναμη πολιτικό γεγονός, που ενώνει τα έθνη και γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα μέσω της μουσικής. Τα μέλη της EBU από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν δεσμευτεί πως θα συμμετέχουν στο φετινό event του Τορίνου και θα υποδεχτούμε τους καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες τον Μάιο.»

Υπήρξε κι αυτή η υποσημείωση, για να παρηγορηθούν οι Ουκρανοί:

«Φυσικά θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά.»

Η Σουηδία πάντως συμφωνεί με τους Ουκρανούς. Το κρατικό κανάλι SVT καταδίκασε την απόφαση της EBU, με την CEO Hanna Stjärne να δηλώνει τα εξής:

«Η EBU πρέπει να το ξανασκεφτεί. Καταλαβαίνω την βασική ιδέα της Eurovision να είναι ένα μη πολιτικό γεγονός. Αλλά η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σοβαρή με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ξεπερνά όλα τα σύνορα. Καλούμε την EBU να αλλάξει τη στάση της και να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις.»

Μπορεί τελικά να ξεκινήσουν δικό τους διαγωνισμό, τέτοιες περίεργες στιγμές που ζούμε.

Best of internet