Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, Τούρκος DJ – κλαρινογαμπρός έστησε ηλεκτρονικό παρτάκι στην Παναγία Σουμελά

Μπάχαλο σε δύο χώρες φαίνεται ότι προκάλεσε η ιδέα ενός επιχειρηματία από τη διπλανή χώρα


THE NEWSROOM · 9 Φεβρουαρίου 2022

Θρησκευτική trance φλασιά έφαγε λογικά ο Τούρκος DJ Αχμέτ Σετερτζί, ο οποίος αποφάσισε να στήσει τρελό παρτάκι στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην επαρχία της Τραπεζούντας στην Τουρκία. Η ιστορική (και εξαιρετικά εντυπωσιακή) μονή της Παναγίας Σουμελά τυγχάνει να είναι στην προσωρινή λίστα (περιμένοντας λογικά τη μονιμοποίηση) των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με την αίτηση να έχει γίνει προφανώς από το τουρκικό κράτος στις αρχές του 2000.

Σε αυτό το μνημείο, το οποίο μάλιστα είναι μη προσβάσιμο στους επισκέπτες λόγω εργασιών έστησε τα μηχανήματά του ο Τούρκος DJ. Πρακτικά δεν έκανε πάρτι, αλλά γύρισε ένα βιντεοκλίπ όπου μπορούμε να δούμε τον ίδιο να παίζει μουσική με φόντο τη μονή (και τις καμπάνες για υπόκρουση). Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πήρε άδεια από τους αρμόδιους φορείς, με την ανώτατη σχετική αρχή να είναι το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο της Χουριέτ:

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από το ΥΠΕΞ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας και κάμποσους Έλληνες πολιτικούς.

Όπως τόνισε η ΔΙΣ:

«Με αφορμή το γεγονός ότι κατά την περασμένη εβδομάδα η παλαίφατος Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό από τριακονταμελές συγκρότημα χορευτών και τεχνικών ήχου και εικόνας σε μουσικό βίντεο, στο οποίο φαίνονται να τραγουδούν και να χορεύουν και υπό τον ήχο της καμπάνας, η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία Της για την βεβήλωση του ιερού χώρου της ιστορικής Μονής βάσει άδειας που δόθηκε από τις τουρκικές αρχές, κατά το διάστημα που η Ιερά Μονή είναι κλειστή και απαγορεύονται οι επισκέψεις λόγω έργων αναστήλωσης και λοιπών υποστηρικτικών εργασιών.»

Το ίδιο το βιντεοκλίπ φαίνεται γυρίστηκε από ένα δεκαήμερο περίπου. Το μπάχαλο πάντως συνεχίζεται και στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με τα τοπικά μέσα γίνεται έρευνα από το υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον έδωσε την άδεια, υπονοώντας τις τοπικές αρχές της Τραπεζούντας, δηλαδή τον κυβερνήτη της επαρχίας και την επαρχιακή διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού. Δεν ξέρουμε αν υπήρξε κλασική περίπτωση βλάβης, κλασική περίπτωση γραφειοκρατίας ή πιο απλά, κάποιος πείστηκε από τα οραματικά λόγια του DJ (ο οποίος φαίνεται ότι δεν είναι καν γνωστός ως DJ, αλλά ως ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Τραπεζούντα).

Ο οποίος, φυσικά, δηλώνει ότι το βιντεοκλίπ κάνει τζάμπα προμόσιον και θα κάνει το μνημείο ακόμη πιο γνωστό από όσο ήδη είναι:

«Ο σκοπός του  σχεδίου  για τη Σουμελά είναι να την κάνουμε γνωστή στον κόσμο με μια διαφορετική ματιά και μέσω της ενέργειας  της μουσικής κι αυτό το έκανα με αυτό που κάνω καλά. Με τη μουσική. Και στον κόσμο και στη χώρα μας υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.»

Αποκλείουμε την περίπτωση να το έκανε απλά για να ζμπρώξει το μαγαζί του, κάνουν οι άνθρωποι τέτοια πράγματα;

 

Best of internet