Quantcast
THE STREAM

Με 240 δισεκατομμυριάκια ζημιά μπήκε ο μήνας για τη Meta και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Την πιο sad βδομάδα της ιστορίας της περνάει η εταιρεία που ελέγχει το Facebook, το Instagram και το μέλλον μας


THE NEWSROOM · 3 Φεβρουαρίου 2022

Ένα νέο ιστορικό ρεκόρ ξεκίνησε να πραγματοποιεί από προχτές η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Απλά, είναι από τα ρεκόρ που δε θα κάνουν ακριβώς περήφανους τους μετόχους της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook: Ο tech κολοσσός έριξε μία από τις μεγαλύτερες βουτιές στην ιστορία των διεθνών χρηματαγορών, αν όχι τη μεγαλύτερη.

Για την ακρίβεια, το Bloomberg αναφέρει ότι αυτή είναι ο επικότερος κουβάς σε αξία κεφαλαιοποίησης που έχει συμβεί ποτέ, η οποία ανέρχεται σε περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 26.4% πτώση της τιμής της μετοχής. Η δραματική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά από την ανακοίνωση της πρόβλεψης των αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο του 2022, τα οποία θα είναι κατώτερα από όσο ήλπιζε η Meta. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθοδος της Meta συμπαρέσυρε και την τιμή άλλων παρεμφερών μετοχών, όπως της Twitter, της Snap και της Pinterest.

Φυσικά, ούτε η προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ έμεινε αλώβητη. Ο μελλοντικός μας god-emperor του Metaverse είναι κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος, κάτι που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Εσθονίας, αν θέλετε κάποιο βαλτικό μέτρο σύγκρισης. Από την άλλη, συνεχίζει να διαθέτει κάπου 90 δισεκατομμυριάκια, οπότε παραμένει αρκετά ζάμπλουτος.


Επίσης, για πρώτη φορά στα 18 χρόνια της ύπαρξής του, οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες του Facebook έδειξαν να μειώνονται από 1.93 δις το προηγούμενο τρίμηνο, έπεσαν σε 1,929 δις. Μπορεί τα 10 εκατομμύρια χρήστες της διαφοράς (ο υποτιθέμενος πληθυσμός της Ελλαδίτσας μας, για ένα βαλκανικό μέτρο σύγκρισης) να μη φαίνονται πολλά ως προς το σύνολο, όμως το ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά έχει μεγάλη σημασία. O Φρέντερικ Ρόλιν, ανώτερος σύμβουλος επενδύσεων στην Pictet Asset Management, δήλωσε στο Bloomberg τα εξής:

«Πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ αποτιμώνται ως μετοχές ανάπτυξης. Μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης απόδοσης, ειδικά εάν η ανάπτυξη γίνει πιο αμφισβητήσιμη.»

Αν συνυπολογίσουμε ότι ο Μπράιαν Νόβακ του αρμόδιου τμήματος της Morgan Stanley υποστήριξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει την πίεση του TikTok (και του YouTube βεβαίως βεβαίως), αισθανόμαστε πλέον σίγουροι για αυτό που πιστεύουμε εδώ και πολύ καιρό.

Μόνο οι μπούμερς θα μείνουν στο Facebook.

Best of internet