Quantcast
THE STREAM

1 στους 10 Αθηναίους κάνει χρήση κάνναβης και αυτή είναι πιο μάπα από παλιά, έρευνα δείχνει

Πεσμένη η ποιότητα της φούντας που καπνίζουν οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τα λύματά τους


THE NEWSROOM · 28 Ιανουαρίου 2022

Μεγάλος ρουφ τα λύματα, αγαπητές φίλες και φίλοι. Η μελέτη τους έχει τη δυνατότητα να δείξει τι παράνομες ουσίες καταναλώνουμε, δηλαδή κάτι που πολύ δύσκολα θα βρισκόταν από οποιοδήποτε γκάλοπ. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, έστω κι αν έχουν εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα, δηλαδή τι χρησιμοποιεί πχ ολόκληρη η Αττική.

Όπως είπε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον γνωστό thug lifer Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του Alpha «Πρωταγωνιστές», η έρευνα στα λύματα ξεκίνησε σχεδόν δύο χρόνια πριν:

«Από τον Μάρτιο του 2020 σκεφτήκαμε να αναλύουμε τα λύματα κάθε μήνα για να δούμε αν σε συνθήκες πανδημίας έχουμε κάποια μεταβολή στην χρήση ουσιών. Διαπιστώσαμε πως από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο έχουμε μία αύξηση της κάνναβης, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο έχουμε μία μείωση.»

Αυτά πάνω κάτω τα ξέραμε. Αυτά που δεν ξέραμε ότι ένας στους δέκα κατοίκους της πρωτεύουσας κάνει χρήσης κάνναβης, αλλά κι ότι η κάνναβη αυτή έχει πέσει σε ποιότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως φαίνεται, ούτε η φούντα γλίτωσε από τα προβλήματα στα logistics.

«Δείχνουν ότι είμαστε σε μία κατανάλωση του 10% του πληθυσμού της Αθήνας. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι είναι αντίστοιχα με αυτά του ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια η κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα προηγούμενα χρόνια.»

Επίσης, παρότι η κάνναβη παραμένει το τοπ προϊόν στο σχετικό εμπόριο, η κοκαΐνη έχει ανέβει πολύ (σε ποσότητα):

«Φαίνεται ότι η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης έχει κάποια προβλήματα. Η κάνναβη είναι η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία σημαντική αύξηση της κοκαΐνης που φτάνει το 1% του πληθυσμού.»

Καλύτερα να μη ρωτήσετε για την ποιότητα της κόκας, μάλλον θα απογοητευτείτε.

Best of internet