Quantcast
THE STREAM

«Γύρισε Ελλάδα γιατί βρήκε καλή δουλειά» κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης για γιο Έλληνα βιομηχάνου

Τι να κλάσει η ξενιτιά και το brain drain μπροστά στην θαλπωρή της οικογενειακής βιομηχανίας;


THE NEWSROOM · 29 Νοεμβρίου 2021

To brain drain σίγουρα το γνωρίζετε: Το concept είναι ότι η φτωχή, υπανάπτυκτη μίζερη χώρα μας δε μπορεί να κρατήσει τα πιο κοφτερά της νέα μυαλά, τα πιο δυνατά της νέα ταλέντα, οπότε αυτά την εγκαταλείπουν για να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Αυτά τα άτομα τα καίει η νοσταλγία, εμάς μας καίει η σκέψη ότι δε μας θέλουν καν στο εξωτερικό, όπως καταλαβαίνετε κάπου επέρχεται η ισορροπία.

Το αντίστροφο του brain drain είναι το brain gain, το οποίο σημαίνει να προσελκύσουμε τα Ελληνόπουλα με τα χοντρά βιογραφικά πίσω στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα project που έχει απασχολήσει όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες θεωρούν τον επαναπατρισμό των των προαναφερθέντων τέκνων της πατρίδος ζήτημα γοήτρου. Φυσικά, η όλη έμφαση στα brains σημαίνει ότι το concept αφορά κυρίως τους πτυχιούχους ΑΕΙ και τους ακόμη πιο μορφωμένους – το ότι πήγες στη Γερμανία να επισκευάζεις ασανσέρ δεν θεωρείται το ίδιο σημαντικό με το ότι πήγες στη Γερμανία για να δουλέψεις ως post-doc στα φάρμακα για τον καρκίνο.

Πως θα γίνει λοιπόν ο περίφημος επαναπατρισμός; Μα φυσικά, με δουλειές και μισθούς της προκοπής και πάει λέγοντας. Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεις μια καλή δουλειά με μισθό της προκοπής; Μα φυσικά, να σε προσλάβει η οικογένειά σου στη βιομηχανία της. Αυτός , τουλάχιστον, είναι ο τρόπος που δούλεψε για έναν από τους συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα.

Η συζήτηση αυτή έγινε στα Γιάννεναόπου στα πλαίσια του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε με  5 νέους επαγγελματίες.Ένα από αυτούς είναι ο 25χρονος Παύλος Σεπετάς, ο οποίος (σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΝΔ) σπούδασε Μηχανικός Βιομηχανικών Συστημάτων στο Georgia Institute of Technology στην Ατλάντα των ΗΠΑ και δουλεύει ως Supply Chain Manager στην εταιρία «Βίκος – Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων»,  μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για τον 25χρονο:

«Δίνουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη στιγμή που θα επιλέξουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Και έχουμε εδώ πέρα παραδείγματα: Ο Παύλος σπούδασε στην Αμερική, επέλεξε να γυρίσει και να δουλέψει στον τόπο του, γιατί; Διότι βρήκε μία καλή δουλειά.»

Ενώ όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σεπετάς:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε αποδείξει ότι είστε αυτή τη στιγμή από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που ακούν και μπορούν να καταλάβουν τους νέους ή αν δεν μπορούν προσπαθούν πάντα να καταλαβαίνουν. Και για αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμένα να μπορώ να μοιραστώ ιδέες και απόψεις μαζί σας.

Το 2020, το καλοκαίρι που ήμουν στο Mountainview της California, έβλεπα την Ελλάδα να αλλάζει και είχα αυτό το φόβο και έλεγα θα φύγει το τρένο και δεν θα το προλάβω. Και λέω, ή θα μείνω στην Αμερική για άλλα κάποια χρόνια να αποκτήσω εμπειρία, να αξιοποιήσω την βίζα που μου παρείχε η Αμερική ως φοιτητής για τρία χρόνια τουλάχιστον και να μείνω στην Αμερική ή να γυρίσω τώρα στην Ελλάδα και να πιάσω αυτό το τρένο της αλλαγής που όλοι βλέπουμε ότι έρχεται, έχει έρθει και έρχεται.

Οπότε πήρα την απόφαση να γυρίσω στην Ελλάδα, να γυρίσω στα Γιάννενα. Και αυτή τη στιγμή εργάζομαι, κάνω δύο πράγματα. Το πρώτο είμαι supply chain manager, συμμετέχω στο συντονισμό και στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία Βίκος αυτή τη στιγμή για την περιοχή με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής και την εξωστρέφεια.

Όλα αυτά στην περιοχή. Παράλληλα συντονίζω σαν project manager διάφορα projects που άπτονται της ψηφιακής μετάβασης κομματιών της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και εκεί πέρα να πω ότι έχω σαν προσωπικό μπούσουλα και το έργο σας, της Κυβέρνησης, και τον κύριο Πιερρακάκη που τον βλέπω και τον έχω και με σπρώχνει και λέω είναι ευτύχημα να ψηφιοποιήσουμε πλήρως την εταιρεία, να προλάβουμε το κράτος να μην ψηφιοποιηθεί πρώτα το κράτος πριν από εμάς. Οπότε είναι ένας προσωπικός στόχος που έχω βάλει και προχωράει αυτό.»

Αυτό οι δύο άντρες ξέχασαν να αναφέρουν πάνω στον ενθουσιασμό τους είναι ότι Σεπετάς είναι το επώνυμο της οικογένειας στην οποία ανήκει εξ ολοκλήρου η Βίκος, η οποία φαίνεται ότι τα πάει τρένο από οικονομικής άποψης. Η δε γενική διευθύντρια της Βίκος και σύζυγος του ιδιοκτήτη Πέτρου Σεπετά, Ελένη Θεοχάρη,  δηλώνει στο site της εταιρείας ότι έχει ένα γιο ονόματι Παύλος, ο οποίος είχε διοργανώσει ένα TΕDx στα Ιωάννινα (TEDx at Pamvotis), το οποίο δηλώνει στο LinkedIn του ο 25χρονος supply chain manager. Νομίζουμε ότι μπορούμε να θεωρήσουμε με αρκετή ασφάλεια ότι δεν έχει παίξει η επικότερη συνωνυμία του κόσμου.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το εν λόγω Ελληνόπουλο γύρισε από τις ΗΠΑ γιατί βρήκε μια καλή δουλειά. Πράγματι, δεν υπάρχει καλύτερη δουλειά από την οικογενειακή επιχείρηση, ειδικά αν αυτή είναι μια βιομηχανία που το 2020 είχε 14 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Οπότε, βρείτε την δική σας οικογενειακή βιομηχανία αξίας πολ και απομακρύνετε για πάντα τη Δαμόκλειο σπάθη της ξενιτιάς από πάνω σας.

Αυτό δε φαίνεται να είναι και τόσο δύσκολο, διότι από τους 5 συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 2 το έχουν καταφέρει: H 26χρονη Άρτεμις Κολιονάσιου είναι επίσης μέτοχος στην επιχείρηση Κολιονάσιος Γιαννιώτικος Μπακλαβάς, η οποία ανήκει στην οικογένειά της. Όπως δήλωσε η ίδια:

«Έχω αναλάβει περίπου εδώ και δυόμισι χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον αδερφό μου, ο μπαμπάς πλέον συνταξιοδοτήθηκε, αναλάβαμε εμείς.»

Τι σας εμποδίζει εσάς να ακολουθήσετε τα όνειρα σας; Ένας στρωμένος από το σόι σας επιχειρηματικός δρόμος;

Λίγη καλή θέληση χρειάζεται και όλα γίνονται!

Best of internet