Quantcast
THE STREAM

Λάδι από ελιές αρχαίας Ολυμπίας για αρχαιοελληνική χωριάτικη κυκλοφόρησε το υπουργείο Πολιτισμού

Ελπίζουμε να υπάρχει ένα ΕΣΠΑ για λαδέμπορους, διότι το υπουργείο της κ. Μενδώνη το αξίζει


THE NEWSROOM · 24 Νοεμβρίου 2021

Το είπε και το έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού. Μπορεί όλοι να τους κορόιδευαν για την ιδέα τους, όμως το sigma grindset της Λίνας Μενδώνη και του επιτελείου της δεν έδωσε καμία σημασία και έκανε τις σωστές κινήσεις για να πάει ταμείο το υπουργείο ειδικότερα και η Ελλάδα γενικότερα. Έτσι, κυκλοφόρησαν λάδι από τις ελιές των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου: Αυτού της Αρχαίας Ολυμπίας και αυτού της Αρχαίας Ήλιδας.

Το τελικό προϊόν φέρει το ύποπτα δωδεκαθεϊστικό όνομα «Χάρισμα Διός» και θα μπορείτε να το ψωνίσετε από το καλοκαίρι 2021 από το Πωλητήριο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και από το Πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δυστυχώς οι ξένοι επισκέπτες δε θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν την έννοια «ντενεκές λαδιού», διότι το λάδι θα διατίθεται σε μικρά μπουκαλάκια.

Όπως είπε η Λίνδα Μενδώνη:

«Μετά το άνοιγμα συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων σε εκδηλώσεις γαστρονομίας που προβάλλουν τοπικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων εγκαινιάζει μια νέα συναφή δραστηριότητα: αυτήν της παραγωγής προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας που προέρχονται από τους ίδιους τους αρχαιολογικούς χώρους και είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φυσικό και το πολιτιστικό τους τοπίο.

Η Αρχαία Ηλίδα, η πόλη-κράτος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το Ιερό της Ολυμπίας, τόποι μαγευτικής φυσικής ομορφιάς, μοναδικής παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής σπουδαιότητας, αλλά και μείζονος συμβολικής αξίας, είναι κατάφυτες από ελιές, βασικό χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου. Η Άλτις, το κατάφυτο από ελιές και αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες και δρύες άλσος, αφιερωμένο στη λατρεία του Διός, αποτελούσε τον χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τις αγριελιές της Άλτεως προέρχονταν οι κότινοι, τα στεφάνια των Ολυμπιονικών, και από τις ελιές της, το λάδι που άλειφαν οι αθλητές το σώμα τους πριν τα αγωνίσματά τους. Με την κατάλληλη συσκευασία αυτό το λάδι αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν, ένα εξαιρετικό αναμνηστικό για τον επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, των αρχαιολογικών μας χώρων και των Μουσείων μας.»


Νεοέλληνα, εσύ ξέρεις από καλό λάδι;

Best of internet