Quantcast
THE STREAM

Meta: Το Facebook παίρνει νέο ΑΦΜ για να στήσει το νέο Matrix που θα κάνουμε όλοι like

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα γίνει ο ψηφιακός μας σουλτάνος κλέβοντας τις ιδέες του Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον τελευταίο


THE NEWSROOM · 29 Οκτωβρίου 2021

Το είπε και το έκανε. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δηλαδή η AI με μορφή ανθρώπου που το Facebook χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει μαζί μας, μας πληροφόρησε χτες το βράδυ ότι το FB αλλάζει όνομα. Ο κολοσσός των social media (που μέχρι τώρα λεγόταν Facebook Inc.) από ‘δω και πέρα θα λέγεται Meta. Τα ίδια τα apps που μας έμαθαν να σκρολάρουμε θα κρατήσουν τα παλιά τους ονόματα.

Το γεγονός ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Μαρκ με μια πολύ ζωντανή φωτογραφία του, όπου όλα φαίνονται σαν να έχουν φτιαχτεί από αλγόριθμο. Oh hi Mark:


Όπως γράφαμε και πριν λίγες μέρες, στην πραγματικότητα η Facebook αντιγράφει με καρμπόν το παράδειγμα της Google, η οποία συνέχισε να υπάρχει ως ένα από τα assets της μητρικής εταιρείας, η οποία ονομάστηκε Alphabet. Αυτό χρησιμεύει για λόγους PR, το οποίο η εταιρεία του Ζουκ χρειάζεται αρκετά αυτή την περίοδο με τα τόσο ταραγμένα για την ίδια politics. Όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και οι καπιταλιστικοί κολοσσοί δοκιμάζουν καμιά φορά να μας πείσουν ότι το νέο τους ονοματάκι είναι όντως μια νέα αρχή.

Όμως το όνομα Meta έχει και μια δεύτερη λειτουργία: Παραπέμπει στο κυβερνοφαραωνικό σχέδιο του Metaverse. Όπως είπε ο Μαρκ:

«Συνήθιζα να μελετώ τις κλασικές σπουδές και η λέξη ”meta” προέρχεται από το ελληνικό ”μετά”. Για μένα συμβολίζει το γεγονός ότι υπάρχει πάντα χώρος για περαιτέρω δημιουργία, και πάντα στην ιστορία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Η ιστορία ξεκίνησε από μια φοιτητική εστία και αναπύχθηκε πέρα από κάθε προσδοκία.

Το metaverse είναι ο επόμενος σταθμός που θα ενώσει τους ανθρώπους, όπως ακριβώς συνέβη με την κοινωνική δικτύωση όταν ξεκινήσαμε. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε νέες τεχνολογίες να καταφθάνουν σε πέντε με δέκα χρόνια.

Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε πρώτα στο metaverse, όχι στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα χρειάζεστε λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσετε τις άλλες υπηρεσίες μας. Καθώς το νέο μας εμπορικό σήμα αρχίζει να εμφανίζεται στα προϊόντα μας, ελπίζω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γνωρίσουν το εμπορικό σήμα Meta και το μέλλον που αντιπροσωπεύουμε.»

Τι θα είναι το Metaverse; Λογικά, κάτι σαν τούμπανη διασταύρωση του παρόντος Facebook με το Ίντερνετ (ναι το ίντερνετ γενικά) μέσω χρήσης AR και VR, δηλαδή ένας custom εικονικός κόσμος χωρίς υποχρεωτική εγγραφή αλλά με αρκετά από τα features που μάθαμε από το προϊόν του Μαρκ. Αυτό που περιγράφουμε ακούγεται αρκετά αόριστο γιατί είναι αρκετά αόριστο: Μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων έχει ακουστεί ότι θα μπορείτε να πουλάτε ψηφιακά προϊόντα, να κάνετε ψηφιακά meetings ή να παίζετε παιχνίδια, το οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν ακούγεται και πολύ Matrix. Το να συνδέεται ο τραπεζικός λογαριασμός σου απευθείας με τον ψηφιακό κόσμο, ώστε να αγοράζεις ψηφιακές μαλακίες για έναν ψηφιακό κόσμο ακούγεται κάπως πιο doomer μέλλον. Η φιλοδοξία τους, πάντως, είναι να λειτουργήσουν ως η ψηφιακή υποδομή επικοινωνίας του 21ου αιώνα. Κάτι που θα μπορούσε να είναι και λίιιιιγο δυστοπικό.

Το σίγουρο είναι ότι η πρώην Facebook Inc. έχει ακουμπήσει χοντρά λεφτά στον τομέα της Virtual Reality, τα οποία θα ήθελε κάποια στιγμή να πάρει πίσω. Αν σε λίγα χρόνια η τεχνολογία VR είναι τόσο προσβάσιμη όσο είναι τώρα τα smartphone, το Metaverse θα αποκτήσει πραγματικό νόημα (έστω δυστοπικό!) και η εταιρεία του Ζουκ θα κάνει ένα γιγαντιαίο ταμείο.

Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά είναι κάτι μεταξύ του πολύ συναρπαστικά και του πολύ ανησυχητικά. Πως τα υποδέχτηκε αυτά η χώρα μας όμως; Χωρίς να ψαρώσει και πολύ, όπως όλα δείχνουν:

Ο λιγότερο εντυπωσιασμένος από όλους ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατηγόρησε δημόσια τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι του κλέβει τις ιδέες. Πρόσθεσε κι ένα emoji για να τονίσει την περιφρόνησή του:

Λίγο αργότερα τον τάγκαρε κιόλας, για να είναι σίγουρος ότι το είδε:

Αυτό που αναρωτιόμαστε εμείς είναι αν θα υπάρχουν και Μανούλες του Matrix, αντίστοιχες των Μανουλών των Facebook στο πιο προχώ.

Best of internet