Quantcast
THE STREAM

Νέο όνομα και νέο πλάνο τύπου Matrix για παγκόσμια κυριαρχία ετοιμάζει η Facebook

Η αυτοκρατορία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ετοιμάζεται για το δικό της extreme makeover


THE NEWSROOM · 20 Οκτωβρίου 2021

Να ιδρύσει μια ακόμα μεγαλύτερη, βαθύτερη, εντυπωσιακότερη ψηφιακή αυτοκρατορία ή να γλιτώσει τα γαμωσταυρίδια για την υπάρχουσα μάλλον ψάχνεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Αυτό συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας ένα πρόσφατο δημοσίευμα του The Verge, σύμφωνα με το οποίο η Facebook ετοιμάζεται να αλλάξει όνομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Verge επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο πιθανώς να σημαίνει ελεγχόμενη διαρροή.

Όπως θα θυμάστε, η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη στην ιστορία του Facebook – τουλάχιστον από επικοινωνιακής άποψης. Έχοντας να αντιμετωπίσει τις (σχετικά συχνές πλέον) βλάβες από τη μία και τις κατηγορίες για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, του περιεχομένου κι όχι μόνο (οι οποίες ενισχύονται από τις αποκαλύψεις επιφανών whistleblowers όπως η Frances Haugen και η Sophie Zang) από την άλλη, ο κολοσσός των social media σίγουρα έχει ανάγκη ανανέωσης.

Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι μια σειρά από νομοθέτες στις ΗΠΑ και αλλού έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να μελετούν το πως θα τραβήξουν τα λουριά στον tech κολοσσό. Επίσης, οι υπεύθυνοί του έχουν ξαναπεί αντίστοιχα πράγματα εδώ που τα λέμε. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ δήλωνε (και πάλι στο Verge) τον Ιούλιο ότι το Facebook θέλει να μείνει στην ιστορία ως κάτι πολύ ευρύτερο από ένας κολοσσός των social media:

«Θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse.»

Metaverse (η λέξη προέρχεται από το sci-fi μυθιστόρημα Snow Crash) είναι ένας όρος που μπορεί να αναφέρεται σε μια μελλοντική εκδοχή του Ίντερνετ ή και σε κάτι ακόμη πιο προχωρημένο, δηλαδή ένα παγκόσμιο δίκτυο συνδυασμένο με στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας ή ακόμη κι έναν ψηφιακό τρισδιάστατο κόσμο πλήρως υλοποιημένο σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας.

Αυτά που βλέπουμε στο σινεμά δηλαδή στο Minority Report και στο Matrix, αλλά με likes, shares, προφίλ τύπου Τόλης Λίτσα Πανταζής Εξαρχίδου και τη σαυροειδή μορφή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ως overlord της ανθρώπινης φυλής/supervillain αν μιλάμε για την εκδοχή του Facebook. Να πούμε επίσης ότι για να κατασκευάσει το δικό της metaverse, η Facebook ετοιμάζεται να κάνει μαζικές προσλήψεις (περί τις 10.000 θέσεις εργασίας) στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο CEO του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ άφησε ήδη να εννοηθεί ότι το σχέδιο του Μαρκ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια δυστοπική επιχειρηματική δικτατορία:

Ως προς την μετονομασία, η λογική λέει ότι το Facebook θα ακολουθήσει τη λογική της Google, η οποία πρακτικά δημιούργησε για τον εαυτό της μια εταιρεία – γονέα: Την Alphabet. Αντίστοιχα, η Facebook μπορεί να φτιάξει ένα νέο brand, στο οποίο το γνωστό μέσο θα είναι ένα από τα πολλά παρεχόμενα προϊόντα.

Ανυπομονούμε να δούμε αν θα φτιαχτεί ένα Matrix που θα πέφτει για 6 ώρες και θα περιμένουμε στη γυάλα μας άπραγοι στο ενδιάμεσο.

Best of internet