Quantcast
THE STREAM

Με διόδια για το κέντρο της Αθήνας σκέφτεται η κυβέρνηση να πλαισιώσει τα πλατάνια του Μεγάλου Περιπάτου

Σε μονοήμερη εκδρομή φαίνεται να εξελίσσεται ο Μεγάλος Περίπατος


THE NEWSROOM · 18 Οκτωβρίου 2021

Ένα ένα συμπληρώνει τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα πράγματα που λείπουν από την Αθήνα μας. Το πρώτο ήταν φυσικά ο Μεγάλος Περίπατος, ο οποίος ως γνωστόν θα επεκταθεί κανονικά πολύ παραπάνω από όσο γνωρίσαμε και θα αποκτήσει και πλατάνια για να μας θυμίζει το χωριό μας. Το δεύτερο είναι η επαναφορά του Δακτυλίου, ο οποίος είχε απενεργοποιηθεί προσωρινά λόγω κορωνοϊού. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, όμως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να τον μετατρέψει κι αυτόν σε μια νέα εμπειρία.

Ο Μικρός Δακτύλιος, δηλαδή αυτός που αφορά το κέντρο της Αθήνας, θα ενεργοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου. Όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής:

«Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον δακτύλιο ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους. Η δεύτερη ρύθμιση έχει να κάνει με το ότι περιορίζονται κατά πολύ οι εξαιρέσεις, δηλαδή τα ΙΧ που θα μπορούν κάθε ημέρα, ανεξαρτήτως δακτυλίου, να μπαίνουν στο κέντρο.»

Η πρεμούρα για την επαναφορά του δακτυλίου στο πιο αυστηρό, δηλαδή στη μεγάλη μείωση των εξαιρέσεων, είναι η προστασία του περιβάλλοντος – τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό που λέει η κυβέρνηση. Άδεια για ελεύθερη κυκλοφορία θα έχουν τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά, τα βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα αμάξια που επιβαρύνουν λίγο περιβαλλοντικά (Euro 6), αλλά και τα ηλεκτρικά.

«Δεν μιλάμε για απαγόρευση. Μιλάμε για ένα μέτρο, το οποίο ίσχυε και παλαιότερα. Κατανοώ ότι αυτό είναι μία δύσκολη συνθήκη, διότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε ξεμάθει τα δύο χρόνια της πανδημίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για όλους, διότι δεν θα αντιμετωπίσουμε έτσι και το περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης.»

Καλά όλα αυτά αλλά που το πάμε, θα ρωτήσετε. Το καινούριο στοιχείο στο οποίο αναφερόμαστε είναι η πιθανή εγκαθίδρυση διοδίων για το κέντρο της Αθήνας στο κοντινό μέλλον. Όπως καταλαβαίνετε, είτε πάτε στην Πάτρα, είτε πάτε στη Φλώρινα, είτε πάτε στο Κουκάκι, μπορεί να χρειαστεί να το πληρώσετε το διοδιάκι σας, μουτσάτσος.

Όπως είπε, το σκεπτικό είναι το εξής:

«Ο ρυπαίνων πληρώνει.»

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, επικρατεί ένας διάχυτος ενθουσιασμός για αυτή την πιθανή εξέλιξη:

Best of internet