Quantcast
THE STREAM

Αλλαγή Ώρας 2021: Αόριστο παραμένει το αν ήρθε η ώρα να αλλάξει μόνιμα η ώρα στην ΕΕ

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη δεν ξέρει τι θέλει


THE NEWSROOM · 5 Οκτωβρίου 2021

Είναι ήδη 5 Οκτωβρίου, οπότε πλησιάζουμε στην δεύτερη πιο καταθλιπτική στιγμή της σεζόν (η πρώτη είναι προφανώς η επιστροφή από τις διακοπές): Στην αλλαγή της ώρας. Η θερινή ώρα γίνεται χειμερινή κι εμείς χάνουμε 60 λεπτά φωτός και ξαφνικά μας φαίνεται ότι η Ελλάδα έγινε Φινλανδία. Όχι, δεν είμαστε καθόλου δραματικοί.

Τα πράγματα έγιναν λίγο πιο πολύπλοκα από το 2019 και μετά, όταν η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι επιλέγεται η μία ή η άλλη ώρα: Ο Μάρτιος θα ήταν ο κομβικός μήνας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα θα έκαναν την αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Την περασμένη άνοιξη, το Υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωση του ανέφερε το εξής:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.»

Τι γίνεται τώρα λοιπόν; Δεν είναι πολύ σαφές, γιατί τα πράγματα εντός ΕΕ δε φαίνεται να κινούνται πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά όταν έχει μεσολαβήσει κι ένας Covid. Όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα:

«Μένει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν να καταλήξουν κάπου. Την περασμένη χρονιά δεν ήταν προτεραιότητα λόγω της πανδημίας. Για την ώρα δεν γίνεται κάποια συζήτηση.»

Για την ακρίβεια, η οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας θα αποφασιστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και των «27» χωρών. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αυτοί δεν είναι είναι και πολύ ψημένοι με την εν λόγω αλλαγή αυτή την περίοδο.

Δεν είναι της ώρας, σα να λέμε. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να υπάρξει ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο από τον Γιώργο Αυτιά:

Best of internet