Quantcast
THE STREAM

Εκτός φυλακής 200 μέρες μετά ο «Ινδιάνος» που κατηγορήθηκε από τον φαρσέρ κουμπάρο του

Μπορεί να χρειάστηκαν κάπου 7 μήνες, αλλά ο 30χρονος με τις αντιφατικές μαρτυρίες σε βάρος του αποφυλακίστηκε


THE NEWSROOM · 1 Οκτωβρίου 2021

Κάπου 200 μέρες στη φυλακή έκατσε ένας συμπολίτης μας μέχρι να αρχίσει η Δικαιοσύνη να επεξεργάζεται τα ντοκουμέντα που έχει στην κατοχή της. Μιλάμε για τον 30χρονο που έγινε γνωστός ως «Ινδιάνος», ο οποίος βρέθηκε προφυλακισμένος ως κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού της ομάδας Δράση κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη.

Πολύ γρήγορα φάνηκε (τα έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ) ότι τα στοιχεία σε βάρος του κατηγορούμενο έχουν μια κάποια απόσταση από το «ακλόνητα». Πιο συγκεκριμένα, ο μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο 58χρονος κουμπάρος του 30χρονου, ο οποίος βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του και φαίνεται να τσακώνεται συχνά μαζί της και με τον 30χρονο. Επίσης, λίγες μέρες μετά την πρώτη μαρτυρία του αποφάσισε να δώσει και μια δεύτερη, στην οποία δεν ήταν πλέον σίγουρος αν είδε τον κουμπάρο του να επιτίθεται στον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη.

«Δεν γνωρίζω εάν ήταν ο κουνιάδος μου αυτός που έριξε τον αστυνομικό από το μηχανάκι, απλά ο κουνιάδος μου ήταν ανάμεσα στο πλήθος που έτρεξε προς τον αστυνομικό που έπεσε.»

Στο μεταξύ, η πλευρά του 30χρονου παρείχε εξαντλητικά (κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον) στοιχεία που έδειχναν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ότι ο κατηγορούμενος (ο οποίος συνελήφθη στη Μαγούλα) δε βρέθηκε καν στη Νέα Σμύρνη: Από μαρτυρίες συναδέλφων του ότι τον είδαν στον Ασπρόπυργο μέχρι βίντεο από πάρκο στην ίδια περιοχή, μισή με μία ώρα πριν τις συγκρούσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν το βιογραφικό του 58χρονου μπογιατζή που ήταν ο βασικός πληροφοριοδότης της ΕΛΑΣ. Πιο συγκεκριμένα, ο κουμπάρος του 30χρονου είχε κατηγορηθεί από την ΕΛΑΣ (με υπαρκτή δικογραφία) ότι έκανε κλήσεις για ανύπαρκτα περιστατικά, όπως μια άγρια σύγκρουση μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών στον Χολαργό, η οποία φυσικά δε συνέβη ποτέ.

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την σχετική δικογραφία:

«[τηλεφώνημα] για εκτεταμένα επεισόδια  σε εμπορικό κέντρο στην οδό Περικλέους στον Χολαργό μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών, όπου προκλήθηκε και τραυματισμός ενός security του εμπορικού κέντρου.»

Όπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι τόσα πολλά δεδομένα που η Δικαιοσύνη χρειάστηκε περίπου 7 μήνες για να επεξεργαστεί. Εντέλει, αποφάσισε ότι η προφυλάκιση του 30χρονου παρακράτησε και τον άφησε ελεύθερο, αν και οι κατηγορίες δεν έχουν αποσυρθεί. Μπορεί να θέλουν να τις αφήσουν να λάμψουν στο δικαστήριο.

Να πούμε εδώ ότι ο εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι δε χρειάζεται προφυλάκιση, αλλά η 13η τακτική ανακρίτρια διαφώνησε:

«Από την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για τις πράξεις τις οποίες κατηγορείται. Ειδικότερα, η εμπλοκή του στηρίζεται κυρίως στις ένορκες καταθέσεις του Γ.Α., αν διαστάσει συζύγου της αδελφής του κατηγορουμένου. (…) Σημειωτέον, ότι τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η αδερφή του ισχυρίστηκαν ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας επισκεπτόταν συχνά το σπίτι τους, παρά την άρνηση τους, δημιουργώντας επεισόδια και απειλώντας τους, επιρρίπτοντας ευθύνες αποκλειστικά στον κατηγορούμενο για την απομάκρυνση του από την οικία.»

Σε κάθε περίπτωση, ο δικηγόρος του 30χρονου, Παύλος Σαράκης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Η Ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών δικαίωσε τις νομικές μας προσπάθειες να αφεθεί ελεύθερος ένας αθώος συμπολίτης μας, που δόλια κατηγορήθηκε από τον ψυχικά ασταθή γαμπρό του, για την εγκληματική πράξη εις βάρος του αστυνομικού στην Ν. Σμύρνη.

Εδώ και 7 μήνες ουδένα έτερο ενοχοποιητικό  στοιχείο προέκυψε από την ανακριτική έρευνα εις βάρος του εντολέα μας,  αντιθέτως  τεκμηριώθηκαν πλήρως οι  ισχυρισμοί του, ότι όχι μόνον δεν συμμετείχε στην εγκληματική ενέργεια κατά του αστυνομικού, αλλά εκείνον τον χρόνο έπαιζε μπάσκετ με τους φίλους του στην Ελευσίνα.

Η προφυλάκιση ενός αθώου συμπολίτη μας με μόνο στοιχείο μία σαθρή κατάθεση ενός παράφρονα, θα βαραίνει διά βίου τις συνειδήσεις όλων όσων συνέπραξαν σε αυτήν. Η περίπτωση του αποκαλούμενου «Ινδιάνου» θα πρέπει να αποτελέσει φάρο για την Δικαιοσύνη, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα που στιγματίζουν τις ζωές ανθρώπων, αλλά και την ίδια την Δικαιοσύνη.”

Κι αν οι δικαστές ήθελαν απλά να του δώσουν λίγο χρόνο με τον εαυτό του; Ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε τη Δικαιοσύνη.

Best of internet