Quantcast
THE STREAM

Το ΣΔΟΕ ξεκινά σκρολάρισμα στα προφίλ των influencers για να βρει ποιοι φοροδιαφεύγουν

Τα giveaways χωρίς αποδείξεις αποφάσισε να σταματήσει η εφορία, σύμφωνα με ρεπορτάζ


THE NEWSROOM · 27 Σεπτεμβρίου 2021

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, και η εφορία σίγουρα είναι κάτι που βρίσκεται στο τέλος πολλών ωραίων πραγμάτων. Τα δε ωραία πράγματα στην περίπτωση μας είναι οι δραστηριότητες που είναι γνωστές ως influencing, οι οποίες μέχρι πρόσφατα πέρναγαν κάτω από τα κρατικά ραντάρ όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της φορολογήσης.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star. To ΣΔΟΕ (με τη μορφή που έχει από το 2019 τέλος πάντων) θα ερευνήσει τι παίζει με τα εμπορικής φύσης posts που δημοσιεύουν αθλητές, μοντέλα, ηθοποιοί, παρουσιαστές και κάθε είδους celebrities, ώστε να διαπιστώσει τι μεροκάματα βγαίνουν από posts, stories και άλλα υλικά. Όπως ανέφερε επί του θέματος ο ιδιοκτήτης διαφημιστικής, Μέμος Κοέν:

«Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ και φτάνουν τα 5.000 με 6.000 ευρώ για ένα post. Το βίντεο είναι το πιο δυνατό στα social media και μπορεί να φτάσει τα 8.000 με 9.000 ευρώ.»

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται οι εξής (ας πούμε) άτυπες μισθολογικές κατηγορίες. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται σχεδόν σίγουρα υπερβολικά παραφουσκωμένες, ιδιαίτερα στις χαμηλές κατηγορίες (δεδομένου ότι το ρεπορτάζ δηλώνει ότι όλοι αυτοί βγάζουν τουλάχιστον τόσα όσα αναφέρονται):

α) Νέοι influencers: 1.200 ευρώ το μήνα

β) Micro influencers: 2.500 ευρώ το μήνα

γ) Mega influencers (πάνω από 1 εκατ. ακολούθους): 15.000 ευρώ το μήνα

Σε κάθε περίπτωση, όλο και κάτι βγαίνει. Έτσι, το ΣΔΟΕ θα αρχίσει να σκρολάρει στα προφίλ, ώστε να διαπιστώσει τι διαφημιστικές υπηρεσίες προσφέρθηκαν και πόσο κοστολογούνται. Στη συνέχεια θα ψαχτεί με τα οικονομικά των εταιρειών, αλλά και τα εισοδήματα της τελευταίας πενταετίες που δήλωσαν (ή δε δήλωσαν) οι influencers.

Όπως είπε η fashion blogger Μαριτίνα Χαλβατζή:

«Όσο μεγαλώνει το κανάλι, είτε στο Instagram είτε στο YouTube πρέπει να κοιτάξεις λογιστικά. Δεν μπορείς να μην κόβεις αποδείξεις αν προωθείς κάτι.»

Δείτε το βίντεο:

Δεν είναι απίθανο η πρωτοβουλία του ΣΔΟΕ να πάρθηκε (ή έστω, να το πήραν πιο ζεστά) μετά τη διαρροή του τιμοκαταλόγου της Ιωάννας Τούνη στα social media, με το επίμαχο σημείο να παρατίθεται παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστή influencer δεν διέψευσε το εν λόγω μήνυμα:

«Καλησπέρα θα χαρώ πολύ να συνεργαστώ μαζί σας, για διευκόλυνση σας παραθέτω ένα ενδεικτικό τιμοκατάλογο υπηρεσιών προβολής μέσω του λογαριασμού μου @j.touni στο instagram.

Για ένα post – φωτογραφία στον προσωπικό μου λογαριασμό καθώς και ένα story το κόστος ανέρχεται στα 1.200 € + ΦΠΑ.
H τιμή για κάθε αυτόνομο story (15 δευτερόλεπτα χωρίς Swipe up) είναι στα 350 € + ΦΠΑ.
*Τα stories μου βλέπουν καθημερινά παραπάνω από 300.000 άτομα μέσα στο 24ωρο (που είναι η διάρκεια online του κάθε story στο instagram)»

Αν και εκνευρίστηκε όταν κάποιος από την εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή τη ρώτησε σχετικά. Πιο συγκεκριμένα, του πρότεινε να πάει να ρωτήσει την παρουσιάστρια πόσα παίρνει η ίδια:

«Από ποια εκπομπή είσαι; Από τη Σταματίνα. Ρώτα τη Σταματίνα πόσα παίρνει. Επειδή εγώ ξέρω. Ξέρω πολύ καλά. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσετε όλες τις παρουσιάστριες και τις τραγουδίστριες κλπ πόσα παίρνουν. Και έπειτα να έρθετε και σε μένα και κάντε μια σύγκριση. Είναι αστείο όλο αυτό που συμβαίνει και δε θέλω να δώσω άλλη έκταση.»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή πάντως δεν εκνευρίστηκε ιδιαίερα:

«Η Ιωάννα Τούνη φάνηκε πως είναι ενοχλημένη με τον τιμοκατάλογο και δικαίως. Εμένα με ενόχλησε που δημοσιεύτηκε, γιατί κάποιος την παγίδευσε. Σίγουρα το Instagram είναι ένας χώρος που βγάζει κόσμος χρήματα. Απλά στοχοποιήθηκε επειδή ήταν η πρώτη Ελληνίδα που βγήκαν ανοιχτά το πόσα παίρνει. Εσείς δηλαδή συμφωνείτε με τη δημοσίευση του τιμοκαταλόγου; Πάντως εμένα που λέει που ξέρει τις τιμές μου, δε μου έχει κάνει ποτέ πρόταση για να της πω. Αν θέλεις πάρε με τηλέφωνο να τις συζητήσουμε»

Για το δωρεάν influencing δεν ξέρουμε τι γνώμη έχει το ΣΔΟΕ, περιμένουμε να μάθουμε όμως:

Best of internet