Quantcast
THE STREAM

Σχεδόν 15 χιλιάρικα δεδουλευμένα θα πληρώσει εργοδότης που έκανε αγωγή για 800 σε εργαζόμενους

Μεγάλη δικαίωση για μια απολυμένη εργαζόμενη ενάντια στον εργοδότη που έκανε εξοντωτική αγωγή σε τέσσερις ντελιβεράδες


THE NEWSROOM · 15 Σεπτεμβρίου 2021

Όχι ακριβώς την κατάληξη που θα ήθελε το εστιατόριο είχε η δικαστική διαμάχη σχετικά με τα δεδουλευμένα μιας εργαζόμενης που απολύθηκε. Το δικαστήριο τελικά δικαίωσε την απολυμένη τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, επιδικάζοντας της 14.500 ευρώ, τα οποία ο πρώην εργοδότης της τώρα καλείται να πληρώσει.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, τα κύρια σημεία που προκρίνονται από την απόφαση είναι τα εξής: α) Τα φιλοδωρήματα δεν είναι μέρος του μισθού και δεν συμψηφίζονται με νυχτερινά, Κυριακές και υπερωρίες και β) οι διανομείς είναι εργατοτεχνίτες και όχι υπάλληλοι. Το πιο hot σκέλος της υπόθεσης αυτής όμως είναι άλλο.

Δυόμιση χρόνια πριν, όταν η έγινε η καταγγελία για τα δεδουλευμένα από την πλευρά της απολυμένης, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου-πατσατζίδικου στην περιοχή της Ολύμπου είχε καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση ζητώντας κάπου 800.000 (οχτακόσιες χιλιάδες) ευρώ από τους εργαζόμενους. Η τότε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα υπογράμμιζε τα εξής:

«Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να φιμώσουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους, το συνδικάτο μας και συνολικά το συνδικαλισμό.

[…] [Μάλιστα] συνεχίζει να προκαλεί και ζητάει τα φιλοδωρήματα και το νερό που πίνουν οι διανομείς να συνυπολογίζονται ως μέρος του μισθού τους.»

Μάλιστα, στο κείμενο της Επιτροπής γίνεται αναφορά και στην ίδια εκείνη αγωγή, η οποία ακολουθεί διαφορετικό δρόμο δικαστικά από την υπόθεση των δεδουλευμένων. Από την άλλη, υποθέτουμε ότι η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης στέκεται πλέον πολύ δυσκολότερα, μετά τη δικαίωση της απολυμένης.

«Η αγωγή που έκανε ο συγκεκριμένος εργοδότης για συκοφαντική δυσφήμιση προς τους 4 συναδέλφους, απαιτώντας 800.000 ευρώ, πέφτει πλέον στο κενό».

Η συγκεκριμένη νίκη δεν είναι η πρώτη, αλλά μία από τις πολλές που έχουμε πετύχει στον συγκεκριμένο αγώνα. Όλες οι πρωτόδικες αποφάσεις και οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ που αφορούν τα ένσημα των 4 εργαζομένων που έκαναν την καταγγελία, τους δικαιώνουν.»

Ο συγκεκριμένος εργοδότης θα μπορούσε πάντως να μετονομάσει το πατσατζίδικο σε «ΚΑΛΑ ΠΗΓΕ ΑΥΤΟ» (που θα έχει και πολυεπίπεδο νόημα), όμως δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να αδράξει την εν λόγω ευκαιρία.

 

Best of internet