Quantcast
THE STREAM

Μαγευτική εργασία σε μαγευτικά ξενοδοχεία για παιδιά 16+ από δομές προτείνει η κυβέρνηση

Αποϊδρυματοποίηση των ανήλικων από τις δομές και εισαγωγή στην βαριά βιομηχανία της Ελλάδας εισηγείται το υπουργείο Εργασίας


THE NEWSROOM · 10 Σεπτεμβρίου 2021

Τη μοναδική ευκαιρία σε παιδιά να γνωρίσουν τη μαγεία της δουλειάς στην τουριστική (και πιο συγκεκριμένα, την ξενοδοχειακή) σεζόν από 16 χρονών χαρίζει μια νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Στις 7 του μήνα, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό.

Η συνάντησή τους κατέληξε στην εξής ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Αλέξανδρος Βασιλικός είχαν συνάντηση και συζήτησαν τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας.

Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

  • Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.»

Όπως τόνισε μάλιστα η Δόμνα Μιχαηλίδου:

«Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.»

Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς το πως η λεγόμενη αποϊδρυματοποίηση περνάει από το να κάνεις τον 17χρονο γκρουμ σε έναν ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι και όχι από το να τελειώσεις ανενόχλητος το σχολείο. Επίσης, τίθενται μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά που εκφράζει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, που υπονοεί ανοιχτά ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί την φτηνή, παιδική εργασία (εφόσον μιλάνε για άτομα κάτω των 18 χρονών, η εργασία των οποίων υποτίθεται ότι ελέγχεται αυστηρά):

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!
Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής»;
Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό;
Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία;
Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση;
Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών;
Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα;
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη.
Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Ξ και τον Σ.Ε.Τ.Ε να τοποθετηθούν .
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα!»

Αλλά και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν.Λασιθίου:

«Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν.Λασιθίου , αντιτίθεται στην Ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, που προτείνει την εργασία σε παιδιά ανήλικα που διαβιούν σε δομές φροντίδας .

Δεδομένου ότι αυτό καταστρατηγεί το νόμο που προβλέπει την συγκατάθεση των γονέων. Κάνουμε σαφές ότι τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα , μόρφωση και ασφαλές περιβάλλον, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Ιδιαίτερα τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, είναι περισσότερο ευάλωτα και ευαίσθητα για να εκτεθούν σε μια αγορά εργασίας που δεν τους είναι γνώριμη.

Ας προστεθούν στη δημόσια εκπαίδευση ειδικά τμήματα που αφορούν στον Τουρισμό, ώστε οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων να στελεχώσουν με σωστή εκπαίδευση δομές Τουρισμού.

Πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσουν οι αρμόδιοι και θα επανατοποθετηθούν για το καλό και το μέλλον  αυτών των παιδιών.
Καλούμε όλους τους  αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ!!!»

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη βγάλει μια κόντρα – ανακοίνωση, όπου προσπαθεί να αναιρέσει τις ενστάσεις. Αυτή αναφέρει τα εξής:

«- Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη για αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές.

– Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.

Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο, ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτή την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.»

Η παραπομπή στο νομικό πλαίσιο και στη λέξη μαθητεία δεν απαντά το πως μπορεί παιδιά 16, 17 και 18 χρονών, τα οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτα από τις συνθήκες ζωής τους να βρεθούν στο υπέροχο εργασιακό τοπίο που είναι τα ελληνικά ξενοδοχεία – αυτό στο οποίο θα συμφωνήσουμε είναι τα περί κλάδου υψηλής έντασης. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της συγκατάθεσης των κηδεμόνων, κάτι που τονίζουν και οι ενώσεις των εργαζομένων.

Βολές κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα εξαπέλυσαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΝΕ:

«Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα …κοστίζουν.»

Μαλακίες είναι αυτά, όσο μαθαίνεις ένα βράδυ στη ρεσεψιόν δε στα μαθαίνει κανένα πανεπιστήμιο. Ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Best of internet