Quantcast
THE STREAM

Ανατιμήσεις: Τα 5 ευρώ παίζει να αγγίξει ο καφές, Μύκονος (στις τιμές) θα γίνουν τα Πατήσια

Μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει ή θα σημειώσουν οι τιμές σε ένα σωρό προϊόντα το επόμενο διάστημα


THE NEWSROOM · 6 Σεπτεμβρίου 2021

Όπως όλα δείχνουν, είναι ένα απλό fact της ζωής όπως οι αστεροειδείς, τα ηφαίστεια η παλίρροια ή οι χίπηδες στη Γαύδο. Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών συγκλίνουν στο ότι μια πλατιά σειρά από προϊόντα θα υποστούν ή έχουν ήδη υποστεί αύξηση της τιμής τους και η κυβέρνηση το αναγνωρίζει, αναγνωρίζοντας επίσης ότι είναι μια εξέλιξη από αυτές που απλά συμβαίνουν, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης:

«Η οικονομία, αν και πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πιστεύουμε ότι μεθαύριο που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τους αριθμούς, θα διαπιστώσετε ότι είναι εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα, εν τούτοις, πράγματι υπάρχει παγκοσμίως μία πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών και στην ενέργεια, και στις πρώτες ύλες και στα ναύλα.»

Ως προς τα νούμερα, η εφημερίδα Ναυτεμπορική δημοσίευσε απόσπασμα από σχετική έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, που αναφέρει τα παρακάτω ποσοστά: H τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 37,94%, της βενζίνης κατά 52,14%, της σόγιας κατά 17,10%, του καφέ κατά 26,59%, του γάλακτος κατά 20,06%, του καλαμποκιού κατά 35,64%, των πουλερικών κατά 16,64%, του μαλλιού κατά 12,72%, του χαλκού κατά 33,19%, του αλουμινίου κατά 26,54% κ.λπ.

Η δε Real News έχει αναφέρει τα εξής:

Σημαντικά έχουν αυξηθεί οι τιμές για τη μεταφορά προϊόντων που είναι απαραίτητη για το διεθνές εμπόριο, όπως και η τιμή του φυσικού αερίου. Εντέλει, μερικές από αυτές τις αλλαγές επηρεάζουν τελείως άμεσα τους πολίτες, όπως ο καφές που παίζει να φτάσει τα πέντε ευρώ, η τιμή του ψωμιού που ίσως αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος που μπορεί αυξηθούν έως και 50%  λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Με την παγκόσμια αγορά δεν μπλέκεις, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης

«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία.»

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις ανησυχούν το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο υποτίθεται ότι σύντομα (στη ΔΕΘ) θα ανακοινώσει σχετικά μέτρα που θα αφορούν τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

«Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά.  Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.»

Αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας:

Η πιο εντυπωσιακή αύξηση πιθανώς να είναι αυτή του καφέ, που σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στην Καθημερινή ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ (από τα δύο). Το σίγουρο είναι ότι ο κ. υπουργός ασχολείται σοβαρά με το ζήτημα:

Όπως καταλαβαίνετε, οι εξελίξεις (ιδίως οι εξελίξεις σχετικά με την τιμή του καφέ) έχουν δημιουργήσει πολεμικά αντανακλαστικά στο κοινό:

Manolis Karampinis

Αν μη τι άλλο θα ζούμε σαν να είμαστε πλούσιοι χωρίς καν να χρειαστεί να γίνουμε, λίγο είναι αυτό;

Best of internet