Quantcast
THE STREAM

Στην άγονη γραμμή στούκαρε το συνέδριο για τη γονιμότητα μετά από γόνιμο διάλογο

Η all-star μάζωξη από παπάδες δεν κατάφερε να αντέξει την κατακραυγή εντός κι εκτός social media οπότε αυτοματαιώθηκε


THE NEWSROOM · 14 Ιουνίου 2021

Άγονο φαίνεται ότι αποδείχτηκε το έδαφος της χώρας για μια συζήτηση γύρω από τη γονιμότητα. Μετά από έναν (ιδιαίτερα γόνιμο, αν θέλετε τη γνώμη μας) χαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, η οργανωτική επιτροπή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας αποφάσισε να ρίξει κανόνι.


Ο ορυμαγδός αντιδράσεων ξεκίνησε από το περίφημο σποτάκι, σύμφωνα με το οποίο η μητρότητα είναι βασικά το μόνο πράγμα για το οποίο ζει μια γυναίκα:

Αυτό δεν ήταν και τόσο περίεργο, αν δει κανείς το πάνελ των ομιλητών του περίφημου συνεδρίου:

Σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές του, άλλος ήταν ο σκοπός του συνεδρίου κι όχι μια συζήτηση γύρω από τον ιερό ρόλο της γυναίκας ως μηχανής παραγωγής παιδιών:

«Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.»

Είναι γεγονός ότι καμιά γυναίκα δε γνωρίζει ότι το να κάνει παιδί γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς μεγαλώνει – έπρεπε να το ακούσει από 9 ορθόδοξους παπάδες (και 1 καθολικό) για να το μάθει. Άλλος όμως ήταν ο λόγος που κορυφώθηκε ο εκνευρισμός: Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το συνέδριο θα γίνει υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το οποίο σημαίνει δύο πράγματα: Είτε η Προεδρία είναι τόσο σοβαρός θεσμός που δεν τσεκάρει καν τι υπογράφει είτε βασικά συμφωνεί με την λογική του συνεδρίου και του βίντεο.

Εντέλει,  η ΠτΔ μάζεψε τη τζίφρα και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ (αλλά και ο ΑΝΤ1) αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας. Την υποστήριξη τους απέσυραν και πρόσωπα όπως η κατεξοχήν ποπ τραγουδίστρια με Καλές Απόψεις, Καίτη Γαρμπή, η οποία δήλωσε ότι δεν είχε δει το περίφημο βίντεο όταν συμφώνησε να προωθήσει το συνέδριο:

«Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!»

Οι δε αντιδράσεις είχαν όλες τις αποχρώσεις του «άκυρο παπά»:

Κρίστιαν Μπέιλ

 

Manolis Karampinis

Manolis Karampinis

Nikos Papanagiotou

 

Best of internet