Quantcast
THE STREAM

Early Ανάσταση για να μην παίζει after στις εκκλησίες μάλλον συμφώνησαν κυβέρνηση και Εκκλησία

Το Πάσχα του 2020 θα έρθει πιο νωρίς από ό,τι περιμέναμε, αλλά όχι όπως θα το εννοούσαμε


THE NEWSROOM · 20 Απριλίου 2021

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η φάση φέτος δε θα είναι η ίδια με πέρσι. Παρότι από επιδημιολογικής άποψης θα μπορούμε κανείς να πει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά , το κυβερνητικό μελέτησε αναλυτικά το όλο ζήτημα και κατέληξε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα Πάσχα κάπως πιο άνετο από πέρσι.

Όπως επίσης μπορείτε να φανταστείτε, το πρώτο σημαντικό ζήτημα γύρω από το Πάσχα είναι το τι θα γίνει με τις εκκλησίες και την Ανάσταση. Η Ιερά Σύνοδος έχει ήδη στείλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ζητάει να χαλαρώσει λίγο το lockdown την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι πιο σημαντικές μέρες είναι προφανώς η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι οποίοι είχαν ένα chit chat στα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, κάτι έχει βρεθεί από λύσεις:

«Βρήκαμε μία λύση να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Κάναμε συμψηφισμό αλλά με μέτρα με περισσότερη ελευθερία. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πάμε Πάσχα στο χωριό. Επιτάφιο θα κάνουμε γύρω από την εκκλησία.»

Μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα είναι να αυξηθεί η μέγιστη πληρότητα σε ένα άτομο ανά 15 τμ, με μέγιστο αριθμό πιστών ανά ναό τα 100 άτομα, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μέσα στους ναούς και στους Επιτάφιους (η περιφορά των οποίων θα γίνει γύρω από τους ναούς) και να κάνουν δύο self test την εβδομάδα οι ψάλτες και το υπόλοιπο καστ. Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως είναι η ιδέα για early Ανάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος φέρονται να συμφώνησαν ότι το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» θα ακουστεί γύρω στις 9 το βράδυ, ώστε να μην τραβήξει πολύ η όλη κατάσταση. Όχι ότι περίμενε κανείς την τελετή στις εκκλησίες να είναι το απόλυτο after, αλλά η φετινή προσέγγιση θα είναι ομολογουμένως αρκετά πρωτότυπη.

 

Best of internet