Quantcast
THE STREAM

Ερώτηση στη Βουλή για τα «Είμαι κουκουλοφόρος» στην ΕΡΤ έκανε (προφανώς) ο Θάνος Πλεύρης

Ο γνωστός βουλευτής υποστηρίζει ότι το τραγούδι του Σπύρου Γραμμένου εξυμνεί τρομοκρατικές ενέργειες


THE NEWSROOM · 16 Απριλίου 2021

Την εξέλιξη που όλοι περιμέναμε είχε η ζωντανή εμφάνιση του Σπύρου Γραμμένου στην ΕΡΤ, εφόσον ανακατεύτηκε ο εκλεκτός μας γαλάζιος βουλευτής, Θάνος Πλεύρης. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γραμμένος τραγούδησε ένα κομμάτι που έχει γράψει και τραγουδάει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, το οποίο είναι γνωστό για τη φράση «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος» στο ρεφρέν.

Όπως φάνηκε τελικά, στην ΕΡΤ δεν ήταν 100% βέβαιοι για το τι ακριβώς θέλουν από τον κ. Γραμμένο:

Φυσικά, αυτό δε μπορούσε να περάσει έτσι από έναν θεματοφύλακα του πολιτεύματος όπως ο νυχτερινός περπατητής των Εξαρχείων. Έτσι, μαζί με τον επίσης βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο κ. Πλεύρης κατέθεσε ερώτηση στον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο που είναι υπεύθυνος για την ΕΡΤ, στην οποία κάνουν λόγο για «τραγούδι με το οποίο εξυμνούσε και εξωράϊζε την δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν».

Αναλυτικά η ερώτηση των δύο φωτεινών μυαλών, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι παρουσιαστές της ΕΡΤ επαναλάμβαναν τους στίχους:

«Σύμφωνα με την από 31-3-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν. Όπως είναι γνωστό, από τον εμπρησμό με μολότοφ του υποκαταστήματος της εν λόγω τράπεζας στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα.

Και ενώ αυτή η πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο επανέρχεται στο προσκήνιο προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, σε εκπομπή της ΕΡΤ συνέβη κάτι που δεν συνάδει με το ήθος της δημόσιας τηλεόρασης. Πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή “Φλερτ” της ΕΡΤ στις 12-4-2021 παρουσιάστηκε τραγουδιστής που με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ερμήνευσε, κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, τραγούδι με το οποίο εξυμνούσε και εξωράϊζε την δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Οι στίχοι του επίμαχου τραγουδιού έχουν ως εξής: “Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος, μαμά, μπαμπά είμαι κακό παιδί. Μαμά, μπαμπά, στην τσάντα έχω μπουκάλια, μαμά, μπαμπά, στην τσάντα έχω στουπί. Ποιος έχει την βενζίνη, ποιος έχει την ευθύνη, ποιος έχει τα πλακάτ, ποιος θα βαράει τα ΜΑΤ, ποιος έχει δικηγόρο, ποιος έχει μαρκαδόρο, ποιος έχει το κουτί με τα Maalox, ποιος, ποιος. Μαμά, μπαμπά, μην τους δικαιολογείτε, μαμά, μπαμπά δεν τα έσπασα εγώ. Μαμά, μπαμπά, τα έσπασαν ασφαλίτες, μαμά, μπαμπά, το δέντρο έκαψα εγώ. Φάγαμε χημικά, σπάσαμε μπατσικά, μπήκαμε στο μετρό, πήραμε το στενό, τους ρίξαμε αυγά, πέτρες πολλή μπογιά, μα κράταγαν ασπίδες τα….. Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος. Μαμά, μπαμπά, είμαι κακό παιδί. Μαμά, μπαμπά, τις τράπεζες βαρούσα, μαμά, μπαμπά, τις έβριζες και εσύ”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, με την στάση τους και την συμπεριφορά τους, η παρουσιάστρια και οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής συμμετείχαν στην προσβλητική αυτή ενέργεια, επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα τους παραπάνω στίχους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη;»

Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί ασχολείται με ερωτήσεις, τη στιγμή που μπορεί απλά να πάει και να καθαρίσει τα πάντα:

Best of internet