Quantcast
THE STREAM

Το Facebook φτιάχνει ετικέτα για τις σατιρικές σελίδες, για να μη μπερδεύετε το Κουλούρι με την πραγματικότητα

Εδώ που φτάσαμε, ίσως είναι τόσο δύσκολο να ξεχωρίσουμε την πραγματική ζωή από τη σάτιρα


THE NEWSROOM · 15 Απριλίου 2021

Σαν κάθε υπηρεσία που σέβεται τον εαυτό της, το Facebook προσπαθεί να κάνει τα πάντα για λογαριασμό σας. Για την ακρίβεια, σκοπεύει να σκέφτεται για εμάς κι εσάς, έτσι ώστε να γλιτώσουμε αυτή την βαρετή και κουραστική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η νέα πιλοτική λειτουργία που ξεκίνησε το Facebook, η οποία ήδη δοκιμάζεται στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαθήριο των social media θα προσθέτει τρεις νέες ειδικές ταμπέλες σε διάφορες αναρτήσεις, ώστε να μην μπερδεύονται οι χρήστες. Αυτές θα είναι οι «δημόσιος λειτουργός», «σελίδα θαυμαστών» και το πιο σημαντικό, «σατιρική σελίδα». Όπως καταλαβαίνετε, η πραγματικότητα στον πλανήτη Γη είναι πλέον τόσο κοντά σε αυτά που ανεβάζει το Onion ή το Κουλούρι, οπότε καλό θα ήταν κάποιος να μας βοηθήσει να την ξεχωρίζουμε.

Αυτή ήταν η σχετική δήλωση:

«Ξεκινώντας από σήμερα στις ΗΠΑ, δοκιμάζουμε έναν τρόπο για να προσφέρουμε στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σελίδες που βλέπουν. Θα αρχίσουμε σταδιακά να εφαρμόζουμε ετικέτες όπως «δημόσιος αξιωματούχος», «σελίδα θαυμαστών» ή «σατιρική σελίδα» σε αναρτήσεις στη ροή ειδήσεων, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα από ποιον προέρχονται.»

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαφάνεια του μέσου, το Facebook ήδη επισημαίνει ποιοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί κουμαντάρονται λίγο ή πολύ από κράτη. Όπως έχει αναφέρει σχετικά:

«[Τέτοια ΜΜΕ] συνδυάζουν την επιρροή ενός ειδησεογραφικού οργανισμού με τη στρατηγική στήριξη του κράτους και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αν οι ειδήσεις που διαβάζουν προέρχονται από Μέσο το οποίο μπορεί να είναι υπό την επιρροή μιας κυβέρνησης.»

Αυτό πάντως σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η επισήμανση περί σάτιρας. Αν μη τι άλλο, σίγουρα ξέρουμε από τώρα ποιοι χρειάζονται επειγόντως τη βοήθεια από μια τέτοια κίνηση:

Και το πιο σημαντικό:

Best of internet