Quantcast
THE STREAM

Σουέζ πονάς: Από τα μέσα Γενάρη κλειστή η Διώρυγα της Κορίνθου λόγω κατολισθήσεων

Η ελληνική εκδοχή της φραγμένης διώρυγας όχι μόνο κράτησε πολύ περισσότερο, αλλά δε χρειάστηκε καν πλοίο


THE NEWSROOM · 5 Απριλίου 2021

Μπορεί να μην έχει φράξει το ίδιο εντυπωσιακά με τη διώρυγα του Σουέζ, όμως και η διώρυγα της Κορίνθου είναι κλειστή, και μάλιστα για πολύ περισσότερο καιρό από την πρώτη. Σε περίπτωση που το μάθατε σήμερα, όπως εμείς, η η διώρυγα της Κορίνθου έχει κλείσει από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν κομμάτι του εδάφους της παρασύρθηκε από τα νερά. Αυτή τη στιγμή, η κυκλοφορία των πλοίων έχει διακοπεί επ’ αόριστον επειδή η διέλευσή τους θεωρείται επικίνδυνη.

Το γεγονός προφανώς δεν έχει περάσει απαρατήρητο, τόσο λόγω των επιπτώσεων στους 90 εργαζόμενους όσο και των οικονομικών επιπτώσεων λόγω του πλήγματος που δέχτηκε η εμπορική ναυτιλία. Πιο συγκεκριμένα, τα ταμειακά διαθέσιμα της διώρυγας είναι κοντά στο να εξαντληθούν, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να σταματήσουν να πληρώνονται. Από την άλλη, τα πλοία πρέπει πλέον να κάνουν υποχρεωτικά τον γύρο της Πελοποννήσου, το οποίο αυξάνει το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και καυσίμων.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Όπως είπε ο Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της διώρυγας:

«Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κίνδυνο μη καταβολής της μισθοδοσίας είναι 71 άτομα και φτάνουν τους 90 αν προστεθεί σε αυτούς το διοικητικό προσωπικό.

Κανείς δεν έχει διασφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων ενώ έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα στο πρωθυπουργό, στα Υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας ώστε να υπάρξει μέριμνα.»

Σύμφωνα με τις μελέτες του Υπουργείου  Υποδομών & Μεταφορών, η υγρασία και η διάβρωση προκάλεσαν τις ζημιές στα κρηπιδώματα που στήριζαν και προστάτευαν το έδαφος από την πτώση. Η επικίνδυνη περιοχή εντός της διώρυγας έχει μήκος τουλάχιστον 200 μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους 198 μέτρων και πλάτους 22 πέρασε με επιτυχία τη διώρυγα της Κορίνθου. Ο καπετάνιος του θα μπορούσε να φωνάζει «ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ» σε αυτόν του Ever Given (να πούμε εδώ ότι ξέρουμε ότι η διαδικασία του περάσματος του Σουέζ δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή):

Ο στόχος είναι να γίνουν μελέτες αποκατάστασης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπό σχεδιασμό έργο θα φορά ζώνη ενός χιλιομέτρου, με προϋπολογισμό έως και 9 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε εργαζόμενοι ζητούν δύο πράγματα: Πρώτον, να μπουν σε πρόγραμμα στήριξης για τις συνέπειες της πανδημίας, όπως άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Δεύτερον, να γίνει γρήγορα η αποκατάσταση στα 200 επικίνδυνα μέτρα, ώστε τουλάχιστον να ανοίξει η διώρυγα τον Μάιο.

Είναι κρίμα που δεν έχουμε τόσα memes για ένα τόσο ελληνικό μπλοκάρισμα, είναι φανερό ότι ο κόσμος εδώ είναι ξενομανής.

Best of internet