Quantcast
THE STREAM

Ο Κ. Μητσοτάκης φέρνει meme με τον εαυτό του και ΣΤΑΛΙΝ στην Βουλή, την μετατρέπει σε ΒΑΘΥ LUBEN

Ο πρωθυπουργός έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας το ισχυρό πολιτικό όπλο των memes με τον Στάλιν


THE NEWSROOM · 25 Φεβρουαρίου 2021

Ατελείωτο potential για σουρεαλισμό φαίνεται πως έχει η σκληρή πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά το ξεκίνημα του ελληνικού #MeToo γενικότερα και μετά την εμπλοκή του ονόματος του Δημήτρη Λιγνάδη ειδικότερα. Προς το παρόν, η συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες της Λίνας Μενδώνη και της κυβέρνησης ευρύτερα, για τις οποίες ευθύνες γκρινιάζουν και μια σειρά γαλάζιων προσωπικοτήτων, έχει μετατραπεί σε ένα χορταστικό ματσάκι πινγκ πονγκ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη βδομάδα, η Κουμουνδούρου και η εφημερίδα της, «Αυγή», έδωσαν μία εξαιρετική ασίστ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσαν μια φωτογραφία από την παράσταση του Δημήτρη Λιγνάδη στην Επίδαυρο, όπου διακρίνεται ο σκηνοθέτης μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Λίνα Μενδώνη και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Αυτό ήταν το επίμαχο editorial, το οποίο δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου:

Το θέμα εδώ, όπως σχολιάστηκε από διάφορα μέσα, είναι ότι η φωτογραφία είχε κροπαριστεί για να φύγει μια μικρή, ιδιαίτερα αμήχανη λεπτομέρεια. Ότι στο ίδιο κάδρο υπήρχε και η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου. Αυτή ήταν η ολοκληρωμένη εκδοχή της φωτογραφίας:

Η αλήθεια είναι το να αποκρύπτεις τους δικούς σου ανθρώπους από μία φωτό τη στιγμή που η κυβέρνηση κατηγορείται για πολιτική συγκάλυψη του ζητήματος, είναι μια πραγματικά ιδιοφυής ιδέα. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι η ολιγωρία και η για μέρες ασαφής στάση της κ. Μενδώνη ως προς τι θα γίνει με τον άνθρωπο που η ίδια επέλεξε, όπως και η ευρεία κριτική που δέχεται, δεν προέκυψαν από κολάζ στο Photoshop. Σε κάθε περίπτωση, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει ένα σχετικό καρφί και στη Βουλή.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έφτιαξε (θα πιστέψουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός shitpost-άρει τον εαυτό του) κι ένα meme, αξιοποιώντας ένα πολύ γνωστό template: Αυτό με τη φωτογραφία του Ιωσήφ Στάλιν και του (για λίγο) διοικητή της NKVD, Νικολάι Γιεζόφ. Οπώς πολύ πιθανόν να γνωρίζουν οι μύστες της σοβιετικής ιστορίας ή/και του ίντερνετ, υπάρχουν δύο εκδοχές αυτής της εικόνας, μέσω μίας πολύ πρωτοπόρας εκδοχής του Photoshop. Στην δεύτερη, ο Γιεζόφ λείπει.

F. Kislov / Tate

F. Kislov / Tate

Η πατέντα αυτή έχει εμπνεύσει κατά καιρούς και αμέτρητα memes:

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε το δικό του, με την Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο του Νικολάι Γιεζόφ. Η αλήθεια είναι ότι ο σοβιετικός αξιωματούχος δεν έχει ακριβώς τη φωτογένεια της ηθοποιού, αλλά έτσι είναι η περίοδος που ζούμε:

Όπως είπε:

«Κάτι έλειπε από τη φωτογραφία. Έλειπε η κα Κονιόρδου. Αυτή η φωτογραφία που δημοσιεύσατε και αυτή η πραγματική. Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές κ. Τσίπρα. Δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα.»

Δείτε το βίντεο:

Σε μία πιο λιγότερη τεταμένη πολιτικά εκδοχή photoshop-ικού σταλινισμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πρόσφατα εξορίσει κάτι ποτά από το γραφείο του, για να βάλει στη θέση τους αγιογραφίες:

Ελπίζουμε τα εν λόγω μπουκάλια να πάρουν μία μέρα τη θέση που τους αρμόζει στα βιβλία της ιστορίας.

 

Best of internet