Quantcast
THE STREAM

Ο διανομέας που σπρώχνει το μηχανάκι στο χιόνι είναι όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μεγάλη

Στη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών, κάποιοι συνέχισαν να δουλεύουν για να μη λείψει ο φρέντο και το κινέζικο


THE NEWSROOM · 16 Φεβρουαρίου 2021

Δε χρειάζεται να σας πούμε τι συμβαίνει στη χώρα από το πρωί. Ακόμα και ο Κολοκοτρώνης στην Παλιά Βουλή έχει παρατηρήσει ότι χιονίζει, και μάλιστα ότι για τα δεδομένα της Ελλάδας χιονίζει πολύ. Όλοι ξέρουν ότι η χώρα μας είναι πάντοτε άψογα προετοιμασμένη για όλα, πόσο μάλλον για έντονη ξαφνική χιονόπτωση, οπότε ήμασταν σίγουροι ότι όλες και όλοι θα ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα, οι ταχυμεταφορές είναι το πεδίο που όλοι χειρίζονται άψογα την κατάσταση. Το κράτος έκλεισε την Εθνική και δεν ασχολείται με το τι γίνεται στους δρόμους της πόλης (ούτε έχει αποπειραθεί ποτέ να ρυθμίσει πότε είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς στους δρόμους), αμέτρητες επιχειρήσεις εστίασης συνεχίζουν κανονικά να παρέχουν ντελίβερι ακόμη και τις ώρες που παγόβουνα κυκλοφορούν στα στενά της Αθήνας και αμέτρητοι πελάτες συνεχίζουν να παραγγέλνουν φαγητό και καφέδες, ξέροντας πολύ καλά ότι κάποιος θα πρέπει να το παίξει Σοβιετικός στρατιώτης το 1941 για να τους το φέρει.

Κάπως έτσι, φτάνουμε σε σκηνές όπως η παρακάτω, όπου βλέπουμε έναν διανομέα να ανεβάζει το μηχανάκι με τα χέρια σε δρόμο των Εξαρχείων, επειδή μόνο του δεν ανεβαίνει. Όπως είπε ο ίδιος, σύμφωνα με τον άνθρωπο που τράβηξε τη φωτογραφία:

«Το πιστεύεις ότι και σήμερα κάποιοι παραγγέλνουν καφέ;»


Ένας άλλος διανομέας τράκαρε χτες το βράδυ λόγω του παγωμένου δρόμου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επέμβαση από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ:

Είναι σαφές ότι μόνο από τύχη δεν υπάρχουν περισσότεροι σοβαροί τραυματισμοί διανομέων. Οι τρομερές δυσκολίες των οδηγών αποτυπώθηκαν πολλές φορές και κυκλοφορούν ευρέως στα social media, όπως εδώ ή παρακάτω:

Την ίδια στιγμή που η προστασία της δημόσιας υγείας υποτίθεται ότι είναι το πιο σημαντικό καθήκον αυτή τη στιγμή, η υγεία των οδηγών είναι λιγότερο σημαντική κι από το να παίρνει ο κόσμος καφέ στο σπίτι. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής:

«Το Συνδικάτο καλεί όλους τους συναδέλφους διανομείς να αρνηθούν σε αυτές τις
συνθήκες τη διανομή με μηχανάκι, να ειδοποιήσουν άμεσα σε περίπτωση που εξαναγκάζονται να δουλέψουν με το χιονιά.
Η κυβέρνηση και οι εργοδότες πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα για τη προστασία και ασφάλεια των διανομέων.

Πολλοί εργοδότες ήδη προτείνουν στους διανομείς να χρησιμοποιούν τα δικά
τους αυτοκίνητα για τη διανομή , θέλοντας να μεταφέρουν ακόμα και σε αυτές τις
συνθήκες όλο το κόστος στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε:
-Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η
κακοκαιρία .
-Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας
των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας .
-Να ενταχτούν στα Βαρεα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσοι εργαζόμενοι
δουλεύουν με την ειδικότητα του διανομέα.»

Ενώ όπως λέει η παρεμφερής ανακοίνωση της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου:

Συνάδελφοι/ισσες

«Πρώτα από όλα η ασφάλειά μας – Δεν οδηγούμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες – Δεν ρισκάρουμε, δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Οπότε τι κάνουμε σε περίπτωση που ο εργοδότης ή η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε δεν θέσει σε προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλειά μας;

1.Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εξηγήσουμε στον εργοδότη ή τον προϊστάμενο το λόγο που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εργασία μας (χιονόπτωση, ολισθηρότητα οδοστρώματος, παγετός κλπ).

2.Σε περίπτωση που τα επιχειρήματά μας πέσουν στο κενό, δεν υπάρξει διάθεση επικοινωνίας και απειληθούμε με απόλυση ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο στο τηλ. 6946 747244 ή στέλνουμε e-mail στο [email protected]

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι οι διανομείς στα χαρτιά αποθεώνονται για τον ρόλο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην πράξη πρέπει να χαίρονται επειδή την βγάζουν καθαρή κάθε μέρα στη δουλειά. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η πρόσφατη καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζόμενου από προϊστάμενο επειδή δε δούλευε αρκετά:

«Καταγγέλλουμε το περιστατικό εργοδοτικής βίας που αντιμετώπισε ο συνάδελφός μας στο πρακτορείο της Γενικής Ταχυδρομικής στα Γλυκά Νερά, στην λήξη της βάρδιας του την Δευτέρα 4 Γενάρη 2021.

Η ήδη απαράδεκτη ένταση της δουλειάς και πίεση προς τους εργαζόμενους τώρα, έφτασε στο απαράδεκτο γεγονός του χτεσινού ξυλοδαρμού με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός συναδέλφου μας. Μέχρι και εκεί μπορεί να φτάσει η ασυδοσία και το θράσος της εργοδοσίας στο κυνήγι του κέρδους.»

Ακόμη πιο πρόσφατα, διανομέας και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων κατήγγειλε στο GRTimes ότι οι επιχειρήσεις κρύβουν τα κρούσματα κορωνοϊού στους διανομείς, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα:

«Συμβαίνει συνέχεια. Εντοπίζεται κρούσμα στην επιχείρηση και πρέπει να παρέμβουμε εμείς για να ειδοποιήσουν τον ΕΟΔΥ και να γίνει η διαδικασία ιχνηλάτησης και απολύμανσης του χώρου. Τη Δευτέρα ένας συνάδελφος ο οποίος εργάζεται ως διανομέας σε γνωστό franchise κατάστημα στον Άλιμο, δεν αισθανόταν καλά, υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού και βγήκε θετικός.

Η δική μου εμπειρία λέει ότι ένας διανομέας έρχεται σε επαφή με περισσότερα από 50 άτομα την ημέρα, αλλά και με πολλούς συναδέλφους. Ο ιδιοκτήτης του franchise καταστήματος, δεν έχει ειδοποιήσει ακόμη τον ΕΟΔΥ και οι εργαζόμενοι πάνε κανονικά στη δουλειά τους. Αντίστοιχο περιστατικό έγινε και πριν λίγο καιρό. Βρέθηκε θετικός εργαζόμενος και ο ιδιοκτήτης δεν μίλησε, μέχρι που βρέθηκε και δεύτερος και τότε αναγκάστηκε να το κλείσει. Κανείς τους δεν κλείνει το κατάστημά του αν δεν πιέσουμε γιατί είναι τεράστια οικονομική ζημιά.»

Είναι προς συζήτηση το ποιες ταχυμεταφορές πρέπει να δουλεύουν και υπό ποιες συνθήκες, αν φυσικά η εταιρεία παρέχει στον εργαζόμενο τα απαραίτητα μέσα για να κάνει τη δουλειά του με ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι οι κρέπες και οι καφέδες μάλλον δεν εντάσσονται στα άκρως απαραίτητα, αν και κάποιοι σίγουρα ισχυρίζονται ότι θα πεθάνουν χωρίς την κρέπα τους.

Είναι γνωστό ότι άμα δεν στείλει το μαγαζί ντελιβερά για πάρει τον φρέντο του με corona ο Έλληνας, δε θα πάμε ποτέ μπροστά.

Best of internet