Quantcast
THE STREAM

Ο ιός Έμπολα επανεμφανίστηκε σε δύο χώρες της Αφρικής, γιατί ο κορωνοϊός είναι so 2020

Οι δύο χώρες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη νέα επιδημία και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να το κάνουν


THE NEWSROOM · 15 Φεβρουαρίου 2021

Το μονοπώλιο του κορωνοϊού στις επιδημιολογικές συζητήσεις έρχεται να αμφισβητήσει ένας παλιός γνώριμος. Αυτός είναι ο εξαιρετικά θανάσιμος ιός Έμπολα , ο οποίος επανεμφανίστηκε στη δυτική Αφρική, την οποία από το 2013 πλήττεται από τη χειρότερη επιδημία στην ιστορία του ιού.

Δυστυχώς, ούτε δύο μήνες μετά την Πρωτοχρονιά, ο Έμπολα υπάρχει ξανά στην Γουινέα. Μάλιστα, 4 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας, Ρεμί Λαμάχ:

«Ανησυχούμε πραγματικά, υπάρχουν ήδη τέσσερις θάνατοι από αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται τον ιό Έμπολα στην επαρχία Ενζερεκορέ, εκ των οποίων δύο στην ίδια την Ενζερεκορέ και δύο ακόμη στην περιοχή Γκουέκε.»

Ενώ ο ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS) δρ. Σακόμπα Κεϊτά, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος GuineeMatin, σχολίασε τα εξής:

«Μια νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε αρρώστησε στα τέλη του Ιανουαρίου. Πέθανε γύρω στις 27 με 18 Ιανουαρίου και τάφηκε την 1η Φεβρουαρίου στη Γκουέκε. Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες στην κηδεία οκτώ άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα: διάρροια, εμετοί και αιμορραγίες. Τρεις εξ αυτών πέθαναν και τέσσερις ακόμη νοσηλεύονται στην Ενζερεκορέ.»

Σύμφωνα με τον Λαμάχ, η Γουινέα δεν είχε εντοπίσει κρούσματα Έμπολα από το 2016. Υπογράμμισε ότι παρότι υπάρχει η αναμενόμενη ανησυχία, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα:

«Λάβαμε όλα τα μέτρα, μια ομάδα έχει μεταβεί στο σημείο για να εντοπιστούν επαφές των κρουσμάτων. Ως άνθρωπος ανησυχώ, αλλά παραμένω ήρεμος διότι αντιμετωπίσαμε την πρώτη επιδημία και είναι εφικτός ο εμβολιασμός. Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Όπως δηλώθηκε στο Twitter του οργανισμού, προσωπικό του ΠΟΥ βρίσκεται ήδη στη Γουινέα για να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας:

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν ο ιός επανεμφανίστηκε και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πριν τρεις μήνες, το κεντροαφρικανικό κράτος είχε ανακοινώσει τη λήξη της τελευταίας επιδημίας Έμπολα στο έδαφός του. Όπως είπε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας ο υπουργός Υγείας, Ετενί Λονγκοντό:

«Επρόκειτο για μια αγρότισσα, σύζυγο επιζήσαντα από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα, που παρουσίασε την 1η Ιανουαρίου συμπτώματα.»

Η ΛΔ του Κονγκό είναι η χώρα όπου ανακαλύφθηκε ο Έμπολα από διεθνή ομάδα επιδημιολόγων το 1976. O δε ΠΟΥ σχολίασε τα εξής:

«[Η περιοχή που εντοπίστηκε το κρούσμα] ήταν ένα από τα επίκεντρα της προηγούμενης επιδημίας του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Δεν είναι σπάνιο να σημειώνονται σποραδικά κρούσματα έπειτα από μια μείζονα επιδημία.»

Καλά είμαστε και μόνο με τον κορωνοϊό τώρα που το σκεφτόμαστε, θα προτιμούσαμε να μην πάρουμε και το παλιό.

 

 

Best of internet