Quantcast
THE STREAM

Με Not great, not terrible combo έκρηξης, πυρκαγιάς, blackout και τοξικού νέφους συνεχίζεται το 2020

H ευτυχώς χωρίς θύματα καταστροφή στον Ασπρόπυργο μετέτρεψε για ένα βράδυ την Αθήνα σε Μόρντορ


THE NEWSROOM · 8 Φεβρουαρίου 2021

Με ένα τελείως 2020 σκηνικό ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αγαπητές φίλες και φίλοι. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει καταλάβει που ακριβώς είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τρέχοντος έτους και του προηγούμενου, όμως το σίγουρο είναι ότι το blackout της Κυριακής είχε την κατάλληλη αύρα.

Το επίμαχο σκηνικό ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Το βραχυκύκλωμα προκάλεσε μία τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ένα εξίσου μεγάλο blackout: Για κάμποση ώρα, εκατομμύρια πολίτες από κάμποσες περιοχές της χώρας το γύρισαν στα κεριά.

Ο ΑΔΜΗΕ στην ανακοίνωσή του ανέφερε το εξής:

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.»


Όπως δήλωσε στο MEGA ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, κ. Πετράκης:

«Το πώς ξεκίνησε το ερευνά το ανακριτικό μας τμήμα. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει σβήσει. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Δώσαμε μεγάλη μάχη, απασχολήθηκαν αρκετοί πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Η φωτιά ήταν σε κάποιο μετασχηματιστή.

Την αντιμετωπίσαμε, ρίξαμε και αφρό, η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν δεδομένη λόγω των υγρών λαδιών και καυσίμων που καίγονταν. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να απαντήσω για το νέφος, αλλά κάθε καύση που γίνεται σε σκουπίδια, ή λάδια, ελλοχεύει κινδύνους. Πρέπει να γίνουν μετρήσεις.»

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πυρκαγιά φαίνεται ότι προκάλεσε κι ένα τοξικό νέφος, το οποίο ήρθε να προστεθεί στην μιζέρια της περιόδου:


Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εμβόλια καταστράφηκαν στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο (το οποίο εκτελεί και χρέη εμβολιαστικού κέντρου) λόγω της πτώσης του ρεύματος (σε συνδυασμό με τη βλάβη ενός πίνακα). Όπως είπε ο Μιχάλης Γιαννάκος:

«Χθες βράδυ με τη διακοπή ρεύματος, κι ενώ λειτούργησε η γεννήτρια,  έπαθε βλάβη ο πίνακας και σταμάτησε η λειτουργία του ψυγείου που ήταν φυλαγμένα 11 φιαλίδια εμβολίου κατά του κοροναϊού. Σύνολο 66 δόσεις εμβολίου. Καταστράφηκαν οι εν λόγω 66 δόσεις του εμβολίου.»

Ευτυχώς δεν κινδύνευσε άμεσα καμία ανθρώπινη ζωή. Η οπτικοποίηση όλης αυτής της ζοφερής κατάστασης είναι η creepy πορτοκαλί λάμψη στον ουρανό της Αθήνας που φαινόταν από πολλά σημεία λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η πρώτη σκέψη για πολλούς ήταν ένα γνωστό ειδυλλιακό μέρος που επινόησε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν:

Δεν ήταν αυτή η μόνη σκέψη που έκανε ο κόσμος:

Thanos Lampropoulos

Σπύρος Μερτίρης

Δεν τα λέμε εμείς αυτά:

Best of internet