Quantcast
THE STREAM

Διπλά συγχαρητήρια πήρε η Ρωσία από την ΕΕ για το αντινεοταξίτικο εμβόλιό της

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση του Sputnik V, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί και ο Κυριάκος Βελόπουλος


THE NEWSROOM · 5 Φεβρουαρίου 2021

Όλο και πιο ζεστή γίνεται η ατμόσφαιρα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ όσον αφορά το εμβόλιο της πρώτης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε φτάσει στο σημείο που ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοσέπ Μπορέλ, έδωσε διπλά συγχαρητήρια στη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V.

Τα ευρωπαϊκά γλυκόλογα έπεσαν κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Όπως είπε ο Μπορέλ:

«Είναι μία καλή είδηση για όλη την ανθρωπότητα. Τώρα ελπίζω ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων [ΕΜΑ] να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του ώστε να μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη της Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε εμβόλια, οπότε μία νέα πηγή προμήθειας είναι ευπρόσδεκτη.»

Υπάρχει μια βάση γι’ αυτές τις ανακοινώσεις, και είναι η μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο επιφανές ιατρικό περιοδικό The Lancet, όπου αναφέρεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91.6% αποτελεσματικό (1, 2). Τώρα, θεωρητικά είναι ακόμη πιο εύκολο το εμβόλιο να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν και το ινστιτούτο Gamaleya δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση για έγκριση, παρά τις μέχρι τώρα διακηρύξεις.

Από τα κράτη της ΕΕ, τα περισσότερα έχουν δηλώσει ότι θα περιμένουν την έγκριση του ΕΟΦ για να κινηθούν αναλόγως, σε αντίθεση με την Ουγγαρία που έχει ήδη εγκρίνει το Sputnik V με εθνικές διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ουγγαρία, ο λόγος που στράφηκε προς τη Ρωσία είναι η φοβερή αργοπορία της ΕΕ, κάτι που έχει αναδειχθεί περίτρανα στην σύγκρουση της ΕΕ με την φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του έλαβε συγχαρητήρια και από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα αυτές τις μέρες ότι κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο (όταν και εφόσον εγκριθεί από τον ΕΟΦ). Όπως είπε ο Σ. Λαβρόφ:

«Έχουμε εντατικές επαφές με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου [για το εμβόλιο]. Πολλές [ευρωπαϊκές] χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να παρασκευάσουν το εμβόλιο στο έδαφός τους. Η καγκελάριος Μέρκελ, στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, μίλησε για ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας στο πεδίο αυτό.»

Δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει κι ένα καρφί σε όσους αμφέβαλαν προκαταβολικά (1, 2, 3) για τις επιδόσεις του εμβολίου. Κάποιοι από τους λόγους, όπως αναφέρουν και κάποιοι άλλοι επιστήμονες στο Lancet που ανέλυσαν τη μελέτη, είναι «η ασυνήθιστη βιασύνη, οι τσιγκουνιές στη διαδικασία και η απουσία διαφάνειας».

Αυτό δεν πτόησε τον Λαβρόφ, που δήλωσε το εξής:

«Όταν ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V [τον Αύγουστο], αυτό έγινε δεκτό αρνητικά – υπήρξαν δηλώσεις σκεπτικισμού, ότι ήταν πολύ νωρίς, άλλοι έλεγαν ότι υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες.»

Ένα βήμα πιο κοντά στον απόλυτο οργασμό για τον Κυριάκο Βελόπουλο.

(πηγή)

Best of internet