Quantcast
THE STREAM

Υποχρεωτικό Brexit από τα εξωφρενικά φίλτρα θα κάνουν οι Βρετανοί influencers

Από ‘δω και πέρα, η χρήση φίλτρων στις διαφημίσεις θα ρυθμίζεται πολύ αυστηρότερα με βάση απόφαση της ρυθμιστικής αρχής


THE NEWSROOM · 3 Φεβρουαρίου 2021

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η περσινή χρονιά για τους influencers. Το ότι όλη η χρονιά βγήκε με εμάς ακατάπαυστα πάνω από τα κινητά μας δε λέει κάτι. Και μόνο οι περιορισμοί στα ταξίδια που επιβλήθηκαν έκαναν τρομερή ζημιά στο συμπαθές αυτό επάγγελμα.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους Βρετανούς influencers, διότι κάποια προβλήματα επικοινωνίας με τον κόσμο θα μονιμοποιηθούν γι’ αυτούς λόγω Brexit, τη στιγμή που οι συνάδελφοι τους από την υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να ελπίζουν ότι κάποτε θα ξανάρθει η ομαλότητα. Εκτός όμως από την εξωτερική πολιτική, υπάρχει και η εσωτερική: Αναφερόμαστε στην πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προτύπων Διαφήμισης (ASA), η οποία βάζει φρένο στα φίλτρα του Instagram (και όχι μόνο).

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της διαφημιστικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάνθηκε ότι τα φίλτρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαφημίσεις στα social media αν είναι υπερβολικά/παραπλανητικά ως προς το αποτέλεσμα του προϊόντος. Επίσης, αν πρόκειται για την προώθηση προϊόντων για την επιδερμίδα ή καλλυντικών θα είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται ότι έχει γίνει χρήση φίλτρου ομορφιάς. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι κάτι που αλλάζει αρκετά το παιχνίδι για brands, celebrities και λοιπούς influencers.

Το όλο ζήτημα προέκυψε λόγω της καμπάνιας #filterdrop που ξεκίνησε πέρσι τον Ιούνιο η 29χρονη Sasha Pallari, η οποία ήθελε να δει «περισσότερη αληθινή επιδερμίδα» στο Instagram. Εντέλει, η ASA απάντησε στο αίτημα της καμπάνιας, με την 29χρονη να δηλώνει ενθουσιασμένη με την απόφαση. Όπως είπε, το σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να είναι «παραπλανητικό».


Για να αποφανθεί, η Αρχή εξέτασε ως παραδείγματα δύο βίντεο influencers που διαφήμιζαν προϊόντα μαυρίσματος. Τελικά, κατέληξε ότι τα φίλτρα στα Instagram stories για την Skinny Tan Ltd και την Tanologist Tan «μεγαλοποιούσαν το αποτέλεσμα που μπορούσε να πετύχει το προϊόν», οπότε παραπλανούσαν τους καταναλωτές. Αν οι διαφημίσεις παραβιάζουν τον νέο κανόνα, θα κατεβαίνουν και θα απαγορεύεται να ξαναπαιχτούν, το οποίο σημαίνει ένα πρόωρο τέλος για την καριέρα των ινφλουένσερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από πολλούς influencers:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katy (@whatthiskatydid)


Όπως είπε η 20χρονη Molly Nutt:

«Τι πιο πολλές μέρες δεν έβγαινα καν από το σπίτι χωρίς μακιγιάζ, αλλά πλέον δεν με νοιάζει τόσο. Δεν είμαστε όλοι ειδικοί στο μακιγιάζ. Μετά έχεις και κάτι φίλτρα όπως το Pretty Girl, με μπλε μάτια, μεγάλα χείλη και μικρή μύτη, που απλώς υπονοούν ότι πρέπει να δείχνεις έτσι. Δεν γίνεται αυτό.»

Ενώ ο Rahi Chadda δήλωσε ότι συμφωνεί, αλλά κι ότι χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις:

«Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ποιος είναι ο ορισμός του φίλτρου; Όταν μιλάμε για φίλτρα, μιλάμε για φωτισμό, ειδικά εφέ και μακιγιάζ πριν την προώθηση ενός προϊόντος. Με αυτή την έννοια, οι περισσότερες φωτογραφίες στα social media θα έχουν φίλτρο. έχει ήδη εκθειάσει το προϊόν με τόσους τρόπους πριν καν φτάσει στο κοινό. Πρέπει να γίνουν πιο σαφείς τι ακριβώς εννοούν φίλτρο.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rahi (@rahi_chadda)


Ας μείνουν στο Instagram μόνο οι διαφημίσεις με καφέ φίλτρου, δε χάθηκε κι ο κόσμος.

(πηγή)

Best of internet