Quantcast
THE STREAM

Τη συνταγή για πατσά που λιγουρεύεται έστειλαν στον Άδωνι Γεωργιάδη επιχειρηματίες της εστίασης

Το όλο ροντέο με τα κλειδιά των καταστημάτων έληξε και η συμφιλίωση έγινε με λίγη εκλεκτική γαστρονομία


THE NEWSROOM · 2 Φεβρουαρίου 2021

Έναν θρεπτικότατο (παρότι μονομερή) διάλογο είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η  Συντονιστική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης». Όπως πιθανώς να έχετε ήδη διαβάσει, ο αγαπημένος μας τηλεπλασιέ έκανε πρόσφατα μία επίδειξη των ρητορικών του ικανοτήτων καλώντας τους με αφορμή την κίνηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων να παραδώσει συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου,.

Τα παράπονα της Ομοσπονδίας προφανώς έχουν να κάνουν με τις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεδομένου ότι τα κρούσματα δείχνουν (πάλι) να αυξάνονται, το κοντινό μέλλον της εστίασης δε φαίνεται ιδιαίτερα λαμπρό, οπότε οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν.

Αυτό καθόλου δεν άρεσε στον οργίλο κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατακεραύνωσε τους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον ΣΚΑΪ. Αυτός ήταν ο διάλογος του με την Μαρία Αναστασοπούλου:

– Κύριε Γεωργιάδη, ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο είναι αυτός της εστίασης. Θέλω να σας ρωτήσω, με την παρούσα κατάσταση υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίγει η εστίαση μέσα στον Φεβρουάριο;

– Καταρχάς δεν είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, είναι η σωστή απάντηση.

– Δηλαδή;

– Τα γυμναστήρια, έχουν πληγεί πολύ περισσότερο. Τα θέατρα έχουν πληγεί πολύ περισσότερο. Τα νυχτερινά κέντρα έχουν πληγεί περισσότερο. Η εστίαση δούλεψε κάποιους μήνες και καλά.

– Επειδή ετοιμάζονται να σας φέρουν τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου για αυτό σας ρωτώ για την εστίαση ειδικά.

Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω. Την παραλαμβάνω εγώ. Γιατί όταν ακούω έναν άνθρωπο σήμερα ότι έχει ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο δεν πληρώνει ενοίκιο, δεν πληρώνει εργαζομένους, παίρνει επιστρεπτέα προκαταβολή και το κράτος του πληρώνει τα πάγια έξοδα, θεωρεί ότι είναι αδικημένος σε αυτή τη χώρα. Ο κακός συνδικαλισμός την ώρα της συμπεριφοράς δεν μου αρέσει.

Δείτε το βίντεο:

Δυστυχώς, η ασφυκτική πολιτική ορθότητα αυτής της χώρας δεν αντέχει τη δίκαιη οργή του κ. Γεωργιάδη. Έτσι, την επόμενη ακριβώς μέρα σκιώδεις παράγοντες και άγνωστα συμφέροντα τον υποχρέωσαν να κάνει μία τακτική υποχώρηση 180 μοιρών. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», μίλησε για «λεκτική υπερβολή»:

«Ήταν μία λεκτική υπερβολή σε μία συνδικαλιστική υπερβολή. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Όποιος επιχειρηματίας πει ότι η κυβέρνηση δεν βοηθάει, είναι άδικος.

Δεν κλείσαμε κανέναν επειδή είμαστε τύραννοι. Έχουμε να διαχειριστούμε μία συμφορά. Προτιμώ μία καλόπιστη συζήτηση.»

Τέλος καλό, όλα καλά; Φυσικά, κυρίες και κύριοι. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» αποφάσισε να χαρίσει στον υπουργό Ανάπτυξης μία συνταγή για πατσά, ώστε να χωνευτεί καλύτερα η όλη κατάσταση. Τη συνταγή αυτή, όπως υπογραμμίζει σε μία σχετική επιστολή, του την έδωσε μαζί με τα κλειδιά του καταστήματος εστίασης «Καρντάσης», το οποίο βέβαια δεν υπάρχει (όπως άλλωστε και η επιστολή).

Όμως θα μπορούσε να υπάρχει, Θεσσαλονίκη είσαι αφού. Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης,

Ονομάζομαι Θεσσαλονίκης Δημήτριος και είμαι ιδιοκτήτης του καταστήματος  εστίασης «Καρντάσης».

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις σας σε τηλεοπτικό πάνελ, σας ενημερώνω ότι σας έχουν σταλεί τα κλειδιά της επιχείρησής μου μέσα σε ένα φάκελο με τις κάτωθι οδηγίες:

1. Τον κωδικό του συναγερμού για την είσοδο στο κατάστημά μου. Πιθανόν να έχει κοπεί το ρεύμα, διότι η ΔΕΗ προβαίνει ακόμη και τώρα σε διακοπές ηλεκτροδότησης στα κλειστά μαγαζιά!

2. Στην αποθηκούλα με τα προϊόντα ξηράς τροφής, παρακαλώ ελέγξτε τις ημερομηνίες, διότι εδώ και 10 μήνες κάποια έχουν λήξει! Πετάξτε τα ούτως ή άλλως. Έχω ήδη καταστρέψει πολλά και έχω χαρίσει πολλά αυτό τον χρόνο! Κοντά στις 10.000 ευρώ τα υπολογίζω.

3. Σας αφήνω στο μικρό γραφειάκι του καταστήματος μου, τα κλειδιά από το 1ο συρτάρι, όπου έχω όλους τους λογαριασμούς νερού, αερίου, τηλεφώνου, ρεύματος, ΑΕΠΙ, δημοτικών τελών, τεχνικού ασφαλείας, δόσεων εφορίας, ΙΚΑ, δανείων, προστίμου πολεοδομίας, λογιστή, συνδρομές επιμελητηρίων, security, προγράμματος παραγγελιοληψίας και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι!

4. Επίσης, το μικρό κλειδί με τον κωδικό που αναφέρω ανοίγει το κουτί ασφαλείας χρημάτων, που είναι άδειο όπως καταλαβαίνετε, αλλά θα σας χρειαστεί εσάς σίγουρα, λόγω της βεβαιότητάς σας για την επάρκεια των έως τώρα κρατικών παροχών!

5. Στο τέλος κάθε μήνα περνάνε και τα 6 άτομα που εργάζονται στο κατάστημά μου εδώ και 20 χρόνια για την έξτρα παροχή ενίσχυσης, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν με 534 ευρώ στα πάγια έξοδα τους. Πρόκειται για εξαίρετους οικογενειάρχες. Τους 2 τελευταίους μήνες δεν κατάφερα να τους βοηθήσω. Εσείς πιστεύω πως σίγουρα θα τα καταφέρετε καλύτερα από εμένα!

6. Υπάρχει και ένα εξώδικο για το κατάστημα από τον ιδιοκτήτη, διότι έχει λήξει το συμβόλαιο μίσθωσης και δεν δέχεται να το παρατείνει για έναν χρόνο.  Όπως καταλαβαίνετε, με τις 2.000 επιστρεπτέα που πήρα 5 φορές δεν μπόρεσα να του καταβάλω τις οφειλές από το 60% του ποσού που μου αναλογούσε, συν το ένα κανονικό ενοίκιο Οκτωβρίου και θέλει να πετάξει εσάς πλέον έξω!

7. Μη λάβετε υπόψη σας κάποια χαρτιά προσωπικών μου δανείων και εξόδων που δεν μπόρεσα να τακτοποιήσω, αν και δανείστηκα από συγγενείς μου για τη διαβίωση εμού και της οικογένειάς μου, διότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της κάποιο ποσό και για εμάς τους επιχειρηματίες!

8. Τέλος, σας γράφω και το μυστικό των δυο σπεσιαλιτέ του καταστήματος του σαλονικιώτικου πατσά και φυσικά τις σουπιές γιαχνί. Προσοχή στο γιαχνί!!! Θα χρειαστείτε μπόλικα κρεμμύδια, που θα επιβαρύνουν το φορτίο σε δάκρυα, που ήδη έχετε. Φυσικά, εμείς ελπίζουμε και στο βασικό συστατικό, που είναι η αγάπη στις συνταγές μας, ώστε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και από εσάς και πιστεύουμε βάσει των λεγομένων σας, ότι και αυτό το ξέρετε καλά. Βέβαια πάλι, αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή από συνεργάτες/συμβούλους και από τα άλλα 9 υπουργεία που νομοθετούν για εμάς -με πτυχία εξωτερικού φυσικά- χωρίς εμάς!

Υ.Γ. Θερμή παράκληση να κατανοήσετε κι εσείς, σας παρακαλώ, το μερίδιο του φορτίου που θα πάρετε από το κακό που βρήκε τη χώρα, όπως έκανα εγώ τόσο καιρό, και αν που και που ακούτε και καμία σαχλαμάρα από τους ειδικούς της κυβέρνησης, δώστε τόπο στην οργή… έτσι και αλλιώς από εδώ και στο εξής ταβερνιάρης θα είστε!

Κύριε Υπουργέ, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Θεσσαλονίκη, Τρίτη 2/2/2021

Με εκτίμηση,

Συντονιστική Επιτροπή «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης»

Θα την εκτιμούσαμε κι εμείς αυτή τη συνταγή πάντως, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ανοίξουν και τα μπαρ.

Best of internet