Quantcast
THE STREAM

Μιανμάρ: Χορεύτρια αερόμπικ καταγράφει το πραξικόπημα τραβώντας βίντεο τον εαυτό της

Ίσως το πιο χορευτικό πραξικόπημα που έχει συμβεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία


THE NEWSROOM · 2 Φεβρουαρίου 2021

Με ένα παραδοσιακό στρατιωτικό πραξικόπημα μπήκε στον Φεβρουάριο η Μιανμάρ. Αμφισβητώντας χαλαρά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και τις καταδίκες της κίνησής τους από τη διεθνή κοινότητα, ο στρατός κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και μέσα σε ένα 24ωρο την έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Παρότι το πραξικόπημα μέχρι στιγμής είναι αναίμακτο, η 75χρονη ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει συλληφθεί μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ πτόησε ιδιαίτερα τους στρατηγούς της Μιανμάρ: Σήμερα το πρωί υπήρχαν λιγοστές στρατιωτικές δυνάμεις στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Ρανγκούν, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο, ενώ επανήλθαν επίσης οι τηλεφωνικές γραμμές και το ίντερνετ. Με δυο λόγια, ο στρατός αισθάνεται αρκετά σίγουρος ότι δεν απειλείται από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Μετά την ανεξαρτησία, η Μιανμάρ πέρασε πολλές δεκαετίες ως χούντα και λίγα μόλις χρόνια ως κοινοβουλευτική δημοκρατία, οπότε ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός για τις προοπτικές αντίστασης. Όπως είπε ο Μάουνγκ Ζάου, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου:

«Οι άνθρωποι φοβούνται να επικρίνουν ανοικτά (το πραξικόπημα), αν και δεν μας αρέσει αυτό που συμβαίνει.»

Και ένας οδηγός ταξί:

«[Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι] βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.»

Meanwhile, η διεθνής κοινότητα κατάφερε να ρίξει μία πολύ κοντινή ματιά στο πως γίνεται ένα πραξικόπημα μέσω του αερόμπικ. Μια χορεύτρια είχε βγει για την πρωινή της άσκηση στην πρωτεύουσα Νέπιντο και ως συνήθως, αποφάσισε να τραβήξει βίντεο τον εαυτό της για έναν διαγωνισμό χορού αερόμπικ.

Η κάμερα της Κινγκ Χνιν Γουάι όμως κατέγραψε και κάτι άλλο: Ένα κονβόι από μαύρα SUV που περνάνε γκαζωτά προς τα κτίρια του Κοινοβουλίου της χώρας. Εντωμεταξύ, η χορεύτρια συνέχισε την άσκησή της αμέριμνη, δείχνοντας να μην έχει καταλάβει ότι πίσω της συμβαίνει κάτι πάρα πολύ παράταιρο. Έτσι, έγινε διάσημη με έναν πρωτοφανή συνδυασμό πραξικοπήματος και αερόμπικ.

Κάποιες ώρες μετά, η Κινγκ Χνιν Γουάι επανήλθε για να επιβεβαιώσει ότι το βίντεο είναι αληθινό κι ότι έχει τραβήξει πολλά αντίστοιχα στην ίδια τοποθεσία τους τελευταίους 11 μήνες. Όπως είπε:

«Πόσο αρμονικό με τη μουσική υπόκρουση και το παρασκήνιο! Πριν καν ακούσω τα νέα [του πραξικοπήματος] το πρωί, το βίντεο που έκανα για τον διαγωνισμό αερόμπικ έχει γίνει μια αξέχαστη ανάμνηση.»

 

Κι επειδή έχουμε 2021, τα memes βγαίνουν και σε βίντεο:

Δεν το περιμέναμε τόσο χορευτικό πάντως το Black Mirror, να τα λέμε.

 

Best of internet