Quantcast
THE STREAM

ΕΛΑΣ: Επιτρέπονται από σήμερα οι συναθροίσεις ως και 99 ατόμων, μάλλον δηλαδή

Κάπως έτσι ερμηνεύουμε εμείς την νέα απαγόρευση συναθροίσεων ως 1η Φεβρουαρίου που αποφάσισε η κυβέρνηση


THE NEWSROOM · 26 Ιανουαρίου 2021

Όλο και περισσότερα γούστα βγάζει πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ ως την εφαρμογή διάφορων απαγορευτικών διατάξεων. Η τελευταία ιδέα, η οποία ξεπερνά σε φαντασία ακόμη και τα ψώνια με χρονόμετρο για τα οποία γράφαμε χτες, είναι η απαγόρευση όλων των πολιτικών συναθροίσεων από 100 άτομα και πάνω.

Η εν λόγω απόφαση υλοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει και για την πορεία του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο: Μέσω απόφασης του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Το περιεχόμενό της είναι από τις 06:00 σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και τις 06:00 την 1ης Φεβρουαρίου 2021, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις όπου συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.

Όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση αυτή συνοδεύεται από προβλέψιμα πρόστιμα (διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν τέτοιες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που συμμετέχουν σε τέτοιες συναθροίσεις. και μία εξίσου προβλέψιμη δικαιολογία (την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας). Όλα αυτά, θα έλεγε κάποιος πάρα πολύ καλόπιστος, γίνονται για τον ιό.

Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση δέχεται πυρά για τον συνωστισμό στα καταστήματα, όμως επιδεικνύει αλλού φοβερή ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων. Η δε διευκρίνιση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο κωμικά, καθώς παρουσιάζει τον νέο περιορισμό του (βασικού, από συνταγματικής άποψης) δικαιώματος ως χαλάρωση των απαγορεύσεων, ενώ τονίζει ότι δεν έχει τίποτα να κάνει με το shopping:

«[Η απόφαση] δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.

Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Oυσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.»

Όπως καταλαβαίνετε, οι αντιδράσεις σε αυτούς τους περίεργους νομικά αυτοσχεδιασμούς έχουν ήδη εκδηλωθεί:


Κι επειδή τα πράγματα δεν ήταν ήδη αρκετά αμήχανα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν ήταν εισήγηση της Επιτροπής – ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που ισχυρίζεται η ΕΛΑΣ και άρα η κυβέρνηση. Η δε καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «[η κίνηση]επιβλήθηκε μέσα στον πανικό» και σχολίασε επίσης ότι «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απαγόρευση είναι άψογα συγχρονισμένη με τις προγραμματισμένες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει ήδη στιγματιστεί για την αυταρχικότητά του. Φοιτητές και εκπαιδευτικοί ήδη διαδήλωσαν μαζικά πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και άλλες πόλεις:

Αν πάντως επιτρέπονται τα συλλαλητήρια με μέγεθος ως 99 άτομα, τότε μπορούν να γίνουν πολλά μικρά με νόμιμο τρόπο, έτσι για να βγάλουν και οι διαδηλωτές τα γούστα τους.

Best of internet