Quantcast
THE STREAM

Εκκλησία: «Εμείς για Φώτα δεν ξανακλείνουμε, θα κάνουμε ό,τι και τα Χριστούγεννα»

Αντάρτικο στις κυβερνητικές οδηγίες ξεκίνησε η Εκκλησία της Ελλάδος με βάση την απόφαση της Ιεράς Συνόδου


THE NEWSROOM · 4 Ιανουαρίου 2021

Με νέο γύρο αντάρτικου φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει το 2021 η Εκκλησία της Ελλάδος. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να επαναφέρει το κλίμα αυστηρότητας μετά τις γιορτές και στο πνεύμα αυτό να σταμάτησε ξανά τα κομμωτήρια και το click-away, όμως η Εκκλησία δεν δείχνει να ψήνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια της τελευταίας απόφασης, από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου οι εκκλησίες μας θα ξανακλείσουν για τους πιστούς και ανήμερα των Φώτων δε θα γίνει Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό που ζητά η Εκκλησία, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Διεθνούς Ιεράς Συνόδου, είναι να εφαρμοστεί το καθεστώς που ίσχυσε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Δηλαδή, οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί και να χωράνε μέχρι 25 πιστοί στους ενοριακούς ναούς και μέχρι 50 πιστοί στους μητροπολιτικούς, αν τηρείται η αναλογία του ενός πιστού ανά 15  τμ ναού. Η ΔΙΣ έφτασε μάλιστα να πει ότι «δε συναινεί» με την κυβέρνηση κι ότι θα επιμένει σε όσα συμφώνησαν πιο παλιά.

Τόνισε δε τα εξής:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

«Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.»

Έτσι είναι, άμα δεν έχει λίγη κόντρα η χρονιά θα βαρεθούμε γρήγορα.

Best of internet