Quantcast
THE STREAM

Μητρόπολη Μεσογαίας: «Θα πληρώνουμε πρόστιμα με τα λεφτά για τους φτωχούς άμα λάχει»

Με το ορθόδοξο crowdfunding θα αντιμετωπιστούν οι κατασταλτικές τάσεις της κυβέρνησης


THE NEWSROOM · 15 Δεκεμβρίου 2020

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, παρότι η Εκκλησία της Ελλάδας συχνά κατηγορείται για προσκόλληση στην παράδοση, έχει δείξει ξανά και ξανά ότι μια χαρά μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Αν χρειάζεστε αποδεικτικά στοιχεία, θα υπενθυμίσουμε απλά την πατέντα της Μητρόπολης Ξάνθης για κατ’ οίκον διανομή της Θείας Κοινωνίας – χωρίς click away και τέτοιες μαλακίες.

Αυτή τη φορά, η πρωτοπόρα Μητρόπολη είναι η Μεσογαίας, η οποία κατήγγειλε τα πρόστιμα που έπεσαν σε εκκλησία στο Κορωπί  (1500€ στον ναό και 300€ στη νεωκόρο)μετά από καταγγελία πολίτη για παράνομη λειτουργεία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης, κανονικά το πρόστιμο θα έπρεπε να πέσει σε αυτόν που έκανε την καταγγελία.

Η Μητρόπολη όμως είπε και κάτι ακόμη: Ότι δε μπορεί να κάνει κάτι άλλο, πάρα να χρησιμοποιήσει τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων για να πληρώνει τα πρόστιμα – κοινώς, ότι θα αψηφήσει την κυβερνητική εξουσία με το crowdfunding των πιστών. Το συγκεκριμένο σημείο αναφέρει τα εξής:

«…τα δε τυχόν επιβαλ­λόμενα πρόστι­μα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επι­βαρύνουν αποκλει­στικά τα Φι­λό­πτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητρο­πό­λεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζό­μενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης:

«Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυ­νομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύ­σουν, Κυριακή μέρα, τον Θεό.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού.

Κατανοούμε την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται να εφαρ­μό­σει τους όποιους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επι­βάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξι­ω­τικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα.

Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγ­γελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχα­το αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες.

Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουρ­γούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβα­σμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλ­λόμενα πρόστι­μα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επι­βαρύνουν αποκλει­στικά τα Φι­λό­πτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητρο­πό­λεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζό­μενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… Εκεί φτάσαμε.

Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μέρες πριν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά πεθάνει από κορωνοϊό, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος γκρίνιαζε για το κλείσιμο των ναών για Χριστούγεννα στην εγκύκλιό του για το «Σαρανταήμερο των Χριστουγέννων»:

«Το να απαγορεύεται η παρουσία 30 ή 40 ατόμων σε μεγάλους ναούς 800 και 1.000 τετραγωνικών είναι παράλογο και προκλητικό, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι στα σαλόνια των πλοίων ή μέσα στα αεροπλάνα συνταξιδεύει πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιβατών για ώρες.»

Αυτή είναι μία πολύ λογική προσέγγιση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γκελάρει:

 

Best of internet