Quantcast
THE STREAM

Έναν έξτρα μισθό στους αστυνομικούς λόγω κοινωνικής προσφοράς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύουν στο να φανεί ότι νοιάζεται για την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της


THE NEWSROOM · 8 Δεκεμβρίου 2020

Τη δική του πλειοδοσία υπέρ των στελεχών της ΕΛΑΣ, αλλά και υπέρ του προσωπικού των φυλακών, αποφάσισε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, κατέθεσε τροπολογίες στο νομοσχέδιο με τις σωφρονιστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου μεταξύ άλλων προτείνει να δοθεί ένα έξτρα μηνιάτικο σε αυτές τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνει δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους για αστυνομικούς, σωφρονιστικούς και κρατούμενους. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση:

«Με την προτεινόμενη διάταξη και εν μέσω πανδημίας ορίζεται η παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., στο προσωπικό των καταστημάτων κράτησης και στους κρατούμενους, είτε κρατητηρίων της ΕΛ.ΑΣ., είτε Καταστημάτων Κράτησης, για κάθε περίπτωση επείγουσας υγειονομικής επιδημίας.»

Προτείνει επίσης να καταργηθεί ο υποχρεωτικός στρατωνισμός στις αστυνομικές σχολές και να αντικατασταθεί με κάτι πιο κοντά σε συμβατικές πανεπιστημιακές σπουδές:

«Ο υποχρεωτικός στρατωνισμός των δοκίμων υπαστυνόμων αποτελεί μία αναχρονιστική και αναποτελεσματική διαδικασία εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική διαδικασία χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης, προκειμένου να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές της σχολής να συμμετέχουν σε ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, στο πλαίσιο της γενικότερης εκπαίδευσης εκτός σχολής.»

Το πιο hot όμως είναι αναμφίβολα το έκτακτο, ύψους ενός μηνιαίου βασικού μισθού δώρο στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και των Καταστημάτων Κράτησης. Όπως αναφέρει η έκθεση, αυτό πρέπει να γίνει ώστε φανεί ότι το κράτος αναγνωρίζει «το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την εξαιρετική κοινωνική προσφορά των αστυνομικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, των εξωτερικών υπαλλήλων φρούρησης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων».

Αναλυτικά:

«Προτείνεται η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την εξαιρετική κοινωνική προσφορά των αστυνομικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, των εξωτερικών υπαλλήλων φρούρησης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ανωτέρω κατηγορίες υπαλλήλων δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη με άλλες κατηγορίες μέριμνα της Πολιτείας για την έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση και γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η καταβολή άπαξ ποσού, ίση προς έναν καταβαλλόμενο μηνιαίο μισθό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος.»

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης τόνισε μιλώντας για το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι τα μέτρα αυτά έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή, να αποδείξουν α) ότι το κόμμα του νοιάζεται για τους αστυνομικούς και β) ότι δεν στηρίζει τους “μπαχαλάκηδες” (sic).

«Για να τελειώνει η σπέκουλα ότι εμείς δεν νοιαζόμαστε για τους αστυνομικούς και είμαστε υπέρ των μπαχαλάκηδων, καταθέτουμε – και θα αποδείξετε σήμερα αν νοιάζεστε πραγματικά τους αστυνομικούς – τρεις τροπολογίες, που φαντάζομαι και κάνουμε έκκληση να τις κάνετε δεκτές.»

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκατασταθεί η φήμη του ως αντιμπαχαλικό κόμμα έπεσε με τέλειο timing. Υπενθυμίζουμε ότι δύο μέρες νωρίτερα, δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ διέλυσαν μία ανθοδέσμη που είχε αφεθεί στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου:

Ας επιβραβευτούν για την κηπουρική τέχνη τους με ένα μηνιάτικο:

Best of internet