Quantcast
THE STREAM

Diss στην Amazon και τον Τζεφ Μπέζος κάνει ο Βαρουφάκης για την Black Friday

Το Μέρα25 και ο ηγέτης του καλούν σε μποϊκοτάζ του πασίγνωστου κολοσσού σαν διαμαρτυρία για τις εταιρικές του πρακτικές


THE NEWSROOM · 27 Νοεμβρίου 2020

Σε μία πιο ηθική εκδοχή της Black Friday καλεί το Μέρα25 και ο ηγέτης του, Γιάνης Βαρουφάκης. Πιο συγκεκριμένα, καλούν τον κόσμο να μην ψωνίσει από το μεγαθήριο που λέγεται Amazon, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία.

Η κίνηση τους εμπίπτει σε μία παγκόσμια καμπάνια με τίτλο/hashtag Παγκόσμια Ημέρα Δράσης #MakeAmazonPay. Σε αυτή συμμετέχουν ενώσεις εργαζομένων, συλλογικότητες, δίκτυα και άλλες ομάδες.

«[To Μέρα25] είναι στο πλάι της Συμμαχίας στον αγώνα της για να απαιτήσει συλλογικά ευθύνη από την Amazon – με απεργίες σε αποθήκες της Amazon και πράξεις αλληλεγγύης παντού στον κόσμο. Η συμμαχία αποτελείται ήδη από εκατομμύρια εργαζομένων και ακτιβιστών, ενδεικτικά από ITUC, UNI Global Union, Public Services International και τα Amazon Workers International, το Amazon Employees for Climate Justice μέχρι το Tax Justice Network και το Data for Black Lives.»

Ως προς την Amazon, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι τουλάχιστον γλαφυρός:

«Η Amazon δεν είναι απλώς μια επιχείρηση. Δεν είναι μόνο μια μονοπωλιακή εταιρεία-κολοσσός. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ χειρότερο. Είναι ο πυλώνας μιας νέας τεχνολογικής φεουδαρχίας. Η Amazon αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της σαναναλώσιμα ρομπότ:

Αναγνωρίζοντας μόνο την ικανότητά τους να διαλέγουν και να πακετάρουν, σε συνθήκες που συντρίβουν την ψυχή τους και λυγίζουν το κορμί τους. Η Amazon ενταφιάζει τα μικρά βιβλιοπωλεία και μαγαζιά που δίνουν ζωή στις γειτονιές μας. Η Amazon δεν είναι ένας απλός πάροχος υπηρεσιών, ούτε τα κέρδη της αντιστοιχούν στην αμοιβή ενός παρόχου υπηρεσιών.»

Ενώ ο σκοπός είναι ο εξής απλός, ένα μαζικό μποϊκοτάζ που υποτίθεται ότι θα τσούξει τον υπεργιγαμονοπώλιο του ηλεκτρονικού εμπορίου:

«Mία πολύ μικρή πράξη από σένα, η αποχή για μια μέρα από αγορές από την Amazon, πολλαπλασιασμένη επί εκατομμύρια ανθρώπων, θα έχει σημαντική επίπτωση στα έσοδα της Amazon. Αυτή την Παρασκευή, ας κάνουμε την Amazon να πληρώσει!»

Δείτε το βίντεο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάλεσμα του Γιάνη στοχοποιεί προσωπικά τον ισχυρό άντρα της Amazon και πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, Τζεφ Μπέζος:

«Ο Jeff Bezos, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, θα το καταλάβει. Θα πάρει το μήνυμα ότι οι ημέρες ατιμωρησίας της Amazon έχουν παρέλθει. Μαζί, αυτή τη Black Friday μπορούμε να κάνουμε μια τεράστια διαφορά με μια μικρή πράξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τον πλανήτη. Αυτή την Παρασκευή ας κάνουμε την Amazon να πληρώσει. Συμφωνείτε; Carpe DiEM.»

Να πούμε εδώ βέβαια ότι οι πρωτοποριακές ιδέες που κατεβάζει η Amazon για την καταπίεση των εργαζόμενών της ξεπερνούν την φαντασία και την λογοτεχνική του Γιάνη Βαρουφάκη. Για παράδειγμα, η πολυεθνική αλυσίδα Whole Foods (ανήκει στην Amazon) έχει χρησιμοποιήσει software για να εντοπίσει τα καταστήματά της όπου η συνδικαλιστική δραστηριότητα αυξάνεται.

Δηλαδή, κάτι σαν το Minority Report αλλά με σουπερμάρκετ τροφίμων. H δε Amazon δηλαδή  τα κέρδη της εντός της πανδημίας, καταφέρνοντας να παραμείνει ο διάσημος εργασιακός παράδεισος που ξέραμε, όπου η διαμαρτυρία μπορεί να σημαίνει απόλυση (1, 2, 3).

Το ξέρει άραγε ο πανζάμπλουτος Αμερικανός ότι βρήκε την καραφλή Νέμεση του στον Γιάνη Βαρουφάκη; Κάμερα σε μας.

 

Best of internet