Quantcast
THE STREAM

Πάνετοιμος για τη βροχή είναι ο καταυλισμός που αντικατέστησε τη Μόρια, βίντεο δείχνει

Το «προσωρινό» camp που φτιάχτηκε μετά την πυρκαγιά στη Μόρια έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο «Μόρια 2.0»


THE NEWSROOM · 9 Οκτωβρίου 2020

Με επιτυχία φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η δημιουργία της νέας Μόρια ένα μήνα μετά την καταστροφή της παλιάς από την πυρκαγιά της 9ης Σεπτεμβρίου. Κι όταν λέμε επιτυχία, εννοούμε ότι το νέο ΚΥΤ – στρατόπεδο συγκέντρωσης θυμίζει ήδη το παλιό που πρακτικά δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο ήταν στην αντιπολίτευση, η ΝΔ δεν έχανε ευκαιρία να καταγγείλει τις live your myth in Greece συνθήκες διαβίωσης (πρόσφατα με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε κινητοποίηση αλληλεγγύης για τη Μόρια, για να μη στερέψει από σουρεαλισμό η φάση), αλλά αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να βιάζεται να το καταργήσει τελείως. Αυτό πιθανώς να σχετίζεται με αναφορές που έχουν γραφτεί σε διεθνή ΜΜΕ, οι οποίες δείχνουν ότι οι συνθήκες που έκαναν διάσημη τη Μόρια δεν έτυχαν, αλλά πέτυχαν, και μάλιστα με την ενθάρρυνση της ΕΕ:

«Σύμφωνα με δύο άτομα που ήταν παρόντα σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων και μελών ΜΚΟ στις 4 Σεπτέμβρη, ένας Βρετανός αξιωματούχος, εκπρόσωπος της Κομισιόν, πρότεινε να κρατηθεί εσκεμμένα χαμηλό το βιοτικό επίπεδο στη Μόρια προκειμένου να αποθαρρύνει τη μελλοντική μετανάστευση στην Ελλάδα.»

Ένα μήνα μετά τη δημιουργία του, ήρθε η σειρά και του νέου ΚΥΤ να πρωταγωνιστήσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σε άρθρο του, ο Guardian αναφέρεται στον προσωρινό οικισμό ως μία «Μόρια 2.0», όπου περίπου 7.500 άνθρωποι ζουν σε σκηνές, εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης σε ένα πρώην πεδίο βολής. Από αποχέτευση και τρεχούμενο νερό τα πράγματα είναι τόσο καλά που οι άνθρωποι πλένονται στη θάλασσα ή προσπαθούν να μην τρώνε πολύ, ώστε να μη χρειάζεται να πάνε στην τουαλέτα.

Φώτο: Handout

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το υπουργείο Μετανάστευσης απαντά ότι υπάρχουν 400 τουαλέτες, οι οποίες καθαρίζονται καθημερινά. Την προηγούμενη εβδομάδα 1600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε λιγότερο συνωστισμένες δομές και ξενοδοχεία την ενδοχώρα.

Όσοι μένουν θα συνεχίσουν να περιμένουν στο παλιό πεδίο βολής, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου. Το αν ο καταυλισμός θα συνεχίσει να υπάρχει επ’ αόριστον, όπως υπήρξε η Μόρια για 5 χρόνια με δύο κυβερνήσεις, είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο καιρός προς το παρόν είναι καλός, όμως η πρώτη βροχή έδειξε ότι ο καταυλισμός είναι άψογα εξοπλισμένος για παν ενδεχόμενο, όπως φαίνεται από το βίντεο του Refocus Media Labs:

7,488 asylum seekers remain in "New Moria" completely exposed to weather conditions. Students of Refocus Media Labs captured the scenes inside the camp moments after the first rain.

Gepostet von Solomon am Freitag, 9. Oktober 2020

Ποιος ξέρει, ίσως σε 5 χρόνια υπάρξει και μία 3η Μόρια, οπότε θα υπάρξει και η πρώτη σχετική δυναστεία.

 

 

Best of internet