Quantcast
THE STREAM

Νίκη Κεραμέως: «Αποβολή από την τηλεεκπαίδευση θα τρώνε οι καταληψίες μαθητές»

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η συμμετοχή σε κατάληψη σχολείου πρακτικά τιμωρείται με αποκλεισμό από την τηλεεκπαίδευση


THE NEWSROOM · 1 Οκτωβρίου 2020

Την πρώτη e-καμπάνα στην ιστορία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα προανήγγειλε σήμερα το πρωί η Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η υπουργός Παιδείας δήλωσε πάνω κάτω ότι οι καταληψίες μαθητές θα τρώνε άκυρο από την τηλεεκπαίδευση, ενώ χαρακτήρισε τις καταλήψεις «έκνομες ενέργειες».

Τον αποκλεισμό αυτό, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, θα τον πραγματοποιεί ο διευθυντής του σχολείου:

Δημοσιογράφος: Πως θα γνωρίζει ο  εκπαιδευτικός ποιος συμμετέχει στην κατάληψη;

Ν. Κεραμέως: Ο κάθε Διευθυντής  έχει εικόνα των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις, που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του σχολείου.

Έδωσε μάλιστα και σαφείς οδηγίες για το πως θα γίνεται ο αποκλεισμός:

«Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: όταν κανείς μπαίνει στο μάθημα της ψηφιακής τάξης, ο εκπαιδευτικός κάνει αποδεκτά τα παιδιά να μπουν μέσα Εκεί λοιπόν είναι σαφές, κάποιος ο οποίος κάνει κατάληψη δεν μπορεί ταυτόχρονα να μπει στην ψηφιακή τάξη.»

Ούτε το πόσοι συμμετέχουν έχει σημασία:

Δημοσιογράφος: Σε ένα σχολείο μπορεί να είναι 100 μαθητές. Από αυτούς μπορεί την κατάληψη να την κάνουν  οι 30…

Ν. Κεραμέως: Ο εκπαιδευτικός κάνει αποδεκτά τα παιδιά που δεν είναι στην κατάληψη . Οι μαθητές που είναι στην κατάληψη δεν μπορεί να συμμετέχουν στην τηλεεκπαίδευση.

Όπως είπε, κατανοεί τις ανησυχίες των μαθητών αλλά ο νόμος είναι νόμος και τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά:

Δημοσιογράφος: Αυτή η κίνηση μπορεί να σημαίνει ότι εσείς ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Για παράδειγμα τα μέλη του 15μελούς , που ψηφίζονται από τους συμμαθητές τους, δεν μπορεί να συμμετέχουν στην τηλεεκπαίδευση.

Ν. Κεραμέως: Είμασυε εδώ να συζητήσουμε, να ακούσουμε. Κατανοώ  τις ανησυχίες και τους  προβληματισμούς, αλλά δεν νοείται  ο οποιοσδήποτε να παρεμποδίζει  την εκπαιδευτική διαδικασία. Όταν τα δημόσια σχολεία είναι κλειστά ποιος πλήττεται πρώτος; Ο πιο αδύναμος γιατί αυτός είναι που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε εξωσχολική εκπαίδευση.

Δημοσιογράφος: Όταν τα παιδιά μπλοκάρονται από την τηλεεκπαίδευση στιγματίζονται και παράλληλα διχάζονται μεταξύ τους.

Ν. Κεραμέως: Η πράξη του να καταλαμβάνεις ένα δημόσιο κτήριο είναι έκνομη ενέργεια.

Στο φινάλε, δήλωσε αυτό που πρακτικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν πει κατά καιρούς. Ότι οι καταλήψεις γίνονται από μειοψηφίες, αν και η σημερινή φοιτητική διαδήλωση είχε αρκετά υπολογίσιμο μέγεθος:

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα Πέμπτη, η τηλεεκπαίδευση είναι υποχρεωτική στα σχολεία υπό κατάληψη και όσοι δεν είναι παρόντες θα παίρνουν απουσίες. Η ν. Κεραμέως έχει ήδη δηλώσει εδώ και μέρες ότι για να καλυφθούν οι χαμένες ώρες μαθημάτων, θα γίνουν κανονικά μαθήματα τις ημέρες των σχολικών εορτών, των αργιών, των σχολικών περιπάτων και τα Σάββατα.

Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας 1/10/20, Μάριος Λώλος

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε η σχετική υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται και τα προαναφερθέντα πειθαρχικά μέτρα. Όπως αναφέρει η απόφαση Κεραμέως – Ζαχαράκη:

«Οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.»

Σε άλλα θέματα, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι οι τάξεις άνω των 25 μαθητών είναι το 3% των τμημάτων της χώρας. Επίσης, ότι «οι προσλήψεις [σ.σ.: αναπληρωτών και εκπαιδευτικού προσωπικού] έγιναν νωρίτερα από όλες τις προηγούμενες χρονιές». Πολλοί μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων είχαν την τύχη να μεταφερθούν στο κρατητήριο από άνδρες της ΟΠΚΕ, έχουν αντίθετη άποψη. Τονίζουν μάλιστα ότι οι λόγοι για τους οποίους κάνουν κατάληψη δεν είναι η περίφημη μάσκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη αντιρρήσεις για την μέθοδο της Νίκης Κεραμέως, και μάλιστα νομικού χαρακτήρα. Κάποιοι νομικοί έχουν ήδη τονίσει ότι η πράξη αποκλεισμού από το μάθημα, την οποία απαιτεί η υπουργός, είναι επίσης παράνομη:

«Το να αποφασίζει όμως να απαγορεύει σε μαθητές που μετέχουν σε καταλήψεις να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν αποτελεί έννομο τρόπο αντιμετώπισης. Δεν μπορεί η κύρωση για μια παράνομη πράξη να είναι μια άλλη παράνομη πράξη.
Πώς θα τους εμποδίσει να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν όχι δημιουργώντας ένα ακόμη αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μετεχόντων στην κατάληψη; Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα, μη προβλεπόμενη μορφή αρχειοθέτησης των στοιχείων των μαθητών που μετέχουν στην κατάληψη, δηλαδή ένα νέο σύστημα αρχειοθέτησης για το οποίο δεν υπάρχει νομική βάση κατά τον #GDPR.»

Η Υπουργός Παιδείας πάλι αυτοσχεδιάζει νομικά. Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και έχει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες…

Gepostet von Vasilis Sotiropoulos am Donnerstag, 1. Oktober 2020

Ενώ θα μπορούσε απλά να τους τιμωρήσει με το να τους πάρει τα παγουρίνο:

 

 

Best of internet