Quantcast
THE STREAM

Υπόθεση Ριχάρδου: Δεν υφίσταται λαθρεμπορία λέει η ΑΑΔΕ, χρυσό κουβά πάει η έρευνα

Όπως όλα δείχνουν, ο κοσμηματοπώλης / ενεχυροδανειστής με το εκτυφλωτικό γούστο θα βγει όσα καράτια μπήκε


THE NEWSROOM · 1 Οκτωβρίου 2020

Βασιλικότερος του βασιλέως (του βασιλιά Ριχάρδου, φυσικά) φαίνεται πως βγήκε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς και οι 62 συγκατηγορουμένοι του. Η χρυσή υπόθεση που είχε σκάσει σαν βόμβα πριν από 3 χρόνια πάει εξ’ ολοκλήρου στον κουβά μετά από έναν δεύτερο γύρο ερευνών, διότι το πιο κρίσιμο αδίκημα που τη στήριζε μάλλον δεν υπάρχει.

Αυτό είναι το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων. Η αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ επανέλαβε για δεύτερη φορά στην ανακρίτρια της υπόθεσης πως δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας (το πολύ φορολογικές παραβάσεις), οπότε η υπόθεση μάλλον θα κλείσει χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι. Κοινώς, ο κολλητός του Snik και οι 62 συγκατηγορούμενοί του θα απαλλαχθούν.

Όπως είπε ο Πέτρος Πανταζής, συνήγορος του ενεχυροδανειστή:

«Σε συνέχεια της συμπληρωματικής ανάκρισης, που διέταξε το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών, η ΑΑΔΕ επανέλαβε, προς την κα. Ανακρίτρια, αυτό ακριβώς που είχε από την αρχή επισημάνει: ότι η κατοχή χρυσού, εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως και η εξαγωγή αυτού, καθ΄οιονδήποτε τρόπο , δεν συνιστά “λαθρεμπορία.

Κατά συνέπεια, το Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να απωλέσει δασμούς, τέλη και λοιπές τελωνειακές επιβαρύνσεις, όπως εσφαλμένα κατηγορήθηκε ο εντολέας μου. Με βάση και τα νεότερα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρούμε ότι είναι, νομικά, μονόδρομος η απαλλακτική κρίση του Συμβουλίου».

Από τη μεριά του, ο συνήγορος υπεράσπισης βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που διαπίστωσε λαθρεμπορία είναι προδήλως εσφαλμένο γιατί στηρίχθηκε σε μία απόφαση του Αρείου Πάγου, την 531/1992, που δεν έχει πλέον εφαρμογή διότι από το 2001 και μετά ισχύει ο ελληνικός τελωνειακός κώδικας και ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας που κατήργησαν τις διατάξεις που εφάρμοσε η απόφαση του Αρείου Πάγου.»

Σύμφωνα με έγγραφο Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης δεν είχαν νόμιμα παραστατικά για τον χρυσό, τους πολύτιμους λίθους, τα πολυτελή ρολόγια και τα πανάκριβα κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, όμως υπάρχει μία κρίσιμη λεπτομέρεια, ότι αυτό δεν είναι λαθρεμπόριο.

«Η διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς φορολογικά παραστατικά, δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία όπως αυτή ορίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα αλλά φορολογική παράβαση.

Αντίθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων και ενδεχομένως συρρέουσας ποινικής ευθύνης βάσει της φορολογικής νομοθεσίας, αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ.»

Έτσι, η υπόθεση πάει πίσω στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα που ζήτησε απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και κατ’ επέκταση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό αναμένει τώρα την πρόταση του Εισαγγελέα για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για τον πρώτο χρυσό κουβά της ιστορίας, μπορεί και όχι.

(πηγές: 1, 2)

Best of internet