Quantcast
THE STREAM

Στα Kαμένα Βούρλα, έκλεισαν την Εθνική για να φύγουν 39 προσφυγόπουλα που μένουν προσωρινά

Η εξωτική κωμόπολη κινητοποιήθηκε μαζικά για να μην κρατήσει λίγες δεκάδες παιδιά πριν φύγουν για την Ευρώπη


THE NEWSROOM · 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα μικρό αντάρτικο διεξάγουν αρκετοί κάτοικοι των Καμένων Βούρλων εδώ και δύο ημέρες, στο οποίο μάλιστα αρχικαπετάνιος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος της μικρής πόλης. Η αλήθεια είναι ότι εν έτει 2020 μία μικρή πόλη έχει άφθονα πράγματα για τα οποία μπορεί να διαμαρτύρεται, όμως στα Καμένα Βούρλα βρήκαν τη δική τους μικρή σταυροφορία: Η εν λόγω μερίδα των κατοίκων εξεγέρθηκε όταν έμαθε ότι 39 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα μείνουν προσωρινά σε ξενοδοχείο της πόλης.

Το «ασυνόδευτοι ανήλικοι», το 39 και το «προσωρινά» δεν φάνηκε να μπορούν να κλονίσουν την πεποίθηση των κατοίκων ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν. Έτσι, μετά από μάζεμα σε εκκλησία της περιοχής και λαϊκή συνέλευση [sic], οι κάτοικοι έκαναν πορεία προς το ξενοδοχείο, ενώ έκλεισαν και την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα φορτηγά που μετέφεραν φαγητό και άλλα εφόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανήλικοι έρχονται από τη Μόρια, η οποία ως γνωστόν καταστράφηκε στην πυρκαγιά, και σύντομα θα φύγουν για την Ευρώπη, καθώς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει πρόθεση να δεχτούν κάποια άτομα (πχ η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Γερμανία). Από τα 750 παιδιά που ζούσαν στις ειδυλλιακές συνθήκες της Μόριας πριν τη φωτιά, 450 406 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της βορείου Ελλάδας και ακόμα 250 σε ξενοδοχεία που οι ιδιοκτήτες τους τα δήλωσαν ως διαθέσιμα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Όπως και να ‘χει, στα Καμένα Βούρλα δεν υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για όλα αυτά. Για την ακρίβεια, ο δήμαρχος Ιωάννης Συκιώτης παραπονέθηκε ότι δεν ήρθαν όλοι οι κάτοικοι, ενώ έπρεπε:

«Είναι ντροπή να μην είναι εδώ σήμερα όλοι οι κάτοικοι, να μην έχουν συγκεντρωθεί 2.000 άτομα. Θα έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες έστω για δύο ώρες.»

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε το εξής:

«Θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων μας με συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις μέχρι να τα καταφέρουμε.»

Ένας κάτοικος το είπε ακόμη πιο λυρικά:

«[Τα προσφυγόπουλα] θα φύγουν θέλουν δεν θέλουν

Δείτε τα βίντεο:

Κλείσιμο Εθνικής οδού, Καμένα Βουρλα, διαμαρτυρία

Gepostet von Lamianow.gr am Mittwoch, 23. September 2020

Από τη μεριά της, η ΜΚΟ Μετάδραση που τα μετέφερε από τα νησιά δήλωσε το εξής:

«Πρόκειται για ανήλικους που έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διέμεναν σε καταυλισμούς στα νησιά για πολλούς μήνες υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν. Όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Η διαμονή τους στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.»

Τα περιστατικά προκάλεσαν την αντίδραση (μέχρι) και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίο μιλώντας στο OPEN είπε τα εξής:

«Ζητάμε από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και δεν μπορούμε στα Καμένα Βούρλα για 39 παιδιά να δείξουμε αλληλεγγύη.

[Οι κάτοικοι] εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό να πλησιάσει και να ταΐσει τα παιδιά, εμπόδισαν το φορτηγό που μετέφερε κουβέρτες. Έκλεισαν την εθνική οδό για 39 παιδιά που θα μείνουν λίγες εβδομάδες.»

ΟΧΙ ΜΗΤΑΡ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝΕ ΑΛΛΟ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Best of internet