Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, οι μοναχοί του Άγιου Όρους αρνήθηκαν το lockdown γιατί είναι αυτόνομη κολλεκτίβα

Στο κενό έπεσε η απόπειρα της Διοίκησης της χερσονήσου να τους πείσει να κάνουν lockdown


THE NEWSROOM · 24 Σεπτεμβρίου 2020

Δε δείχνουν να πείθονται από τα 8 προχτεσινά κρούσματα στην Μονή Αγίου Παύλου (13 συνολικά μαζί με την Μονή Χιλανδαρίου μία σκήτη της Πρόβατας) οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Μάλιστα, ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου βρίσκεται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Για να αντιμετωπιστεί μία πιθανή κρίση, ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη άμεσα στη χερσόνησο του Άθω και έκανε κάποιες εκατοντάδες τεστ, τα οποία βγήκαν αρνητικά. Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι μοναχοί της Ιεράς Κοινότητας, η οποία έχει περίπου 1000 μέλη αρνήθηκαν να δεχτούν ένα lockdown: Κάποιοι φοιτητές της Αθωνιάδος Σχολής μάλιστα είπαν στον ΕΟΔΥ ότι σύμφωνα με τους πνευματικούς τους, δεν επιτρέπεται να βάλουν μάσκα.

Για να δικαιολογηθεί η μη συμμόρφωση στα μέτρα, οι μοναχοί επικαλέστηκαν το (συνταγματικά κατοχυρωμένο) αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους. Από την πλευρά της, η πλευρά της Διοίκησης του Αγίου Όρους (η οποία διορίζεται από την Αθήνα και την κυβέρνησή της) δήλωσαν ότι το αυτοδιοίκητο δεν εφαρμόζεται σε ζητήματα δημόσιας υγείας – σε αυτά, οι αποφάσεις παίρνονται από την ίδια.

Όπως δήλωσαν κύκλοι της:

«Δεν είναι η Χερσόνησος αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό.

Η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους.»

Αυτό που εφαρμόζεται προς το παρόν είναι το να μένουν το πολύ 10 επισκέπτες σε κάθε μονή και να απαγορεύεται η μετακίνησή τους. Οι μοναχοί από τη μεριά τους απάντησαν με το εξής:

«Kαθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κοροναϊού είμαστε σε κρίσιμη φάση.»

Όπως και να’ χει, προς το παρόν οι μοναχοί απέρριψαν στη σύσκεψη που έγινε την πρόταση για 15ημερο lockdown, χωρίς να έχει σημασία ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου ήταν παρόντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποχώρησε μετά τα τεστ, και ότι 12-13 κρούσματα σε 1000 άτομα θεωρούνται πάρα πολλά.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο Θεός μαζί τους. Εμάς πάντως, η φάση μας θύμισε αυτό:

Best of internet