THE STREAM

Λίνα Μενδώνη: «Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, απλά άρπαξε λίγο το πούσι τους»

Η υπουργός Πολιτισμού έκανε αυτοψία στις Μυκήνες και διαβεβαίωσε ότι όλα πόπα με τον πασίγνωστο αρχαιολογικό χώρο


THE NEWSROOM · 31 Αυγούστου 2020

Μία αρκετά αισιόδοξη άποψη για τη ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ως γνωστόν, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αργολίδα χτες Κυριακή 30/8 πέρασε μέσα από τον χώρο, με αποτέλεσμα αυτός να εκκενωθεί προληπτικά.

Όπως και να’χει, η υπουργός πήγε στις Μυκήνες για αυτοψία και καθησύχασε τα πνεύματα λέγοντας ότι βασικά δεν έχει συμβεί τίποτα το σημαντικό, διότι δεν υπήρχε καύσιμο για να καεί: Όπως υποστήριξε η κ. Μενδώνη, τα χόρτα ήταν απολύτως αποψιλωμένα. Το μόνο που θα αφήσει η πυρκαγιά είναι λίγο μαύρο στο τοπίο:

«Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο, είναι κλειστό τώρα για προληπτικούς λόγους και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχει καεί αυτό που ονομάζουμε πούσι, το βλέπετε και εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισμένα.»

Προηγουμένως είχε πει τα εξής:

«Η ζημιά από την χθεσινή πυρκαγιά ήταν η λιγότερο δυνατή. Για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της εφορίας αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση δούλεψαν η πρόληψη, το γεγονός οτι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος, δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα.

Επομένως δεν υπήρχε καυστική ύλη για να καεί, αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία γιατί δεν υπήρχαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους λίθους των μνημείων.

Δεύτερον το γεγονός οτι η πυροσβεστική υπηρεσία αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στην γύρω περιοχή.

Τρίτον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σε επαφή μαζί μου και έκανε τις κινήσεις για να σηκωθούν γρήγορα τα εναέρια μέσα, τα οποία συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση.

Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας εργαζόμενος να ξέρει από την αρχή πως πρέπει να αντιδράσει.»

Με λίγα λόγια, οι Μυκήνες απλά άρπαξαν λιγάκι. Επίσης, μας έκανε εντύπωση αυτός ο unsolicited Καββαδίας:

Η δε συζήτηση για τις Μυκήνες πήρε φωτιά (no pun intended) σήμερα το πρωί, όταν το υπουργείο Πολιτισμού δημοσιοποίησε μέσω Twitter κάποιες φωτογραφίες από τον χώρο. Εκεί τονίζει ότι τα μνημεία δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά κι ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργήσει από αύριο 1η Σεπτέμβρη.

 

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο πολύπλοκα, διότι ακόμη κι αν η εικόνα από τα συγκεκριμένα μνημεία είναι όντως αυτή, για άλλα σημεία δεν ισχύει το ίδιο. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα από εικόνες που έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ:

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Αν το υπουργείο επιλέγει να παρουσιάσει μόνο τα μέρη που δεν αγγίχτηκαν καθόλου από την πυρκαγιά (ακόμη κι αν αγγίχτηκαν μόνο εμφανισιακά και δεν έχουν πάθει σοβαρές ζημιές ως προς την στατικότητά τους κλπ), τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι μία φανταστική ιδέα για το 1820 που ζούμε, όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά media και social media. Η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες του Twitter:

Οι οποίοι κατηγορούν επίσης το υπουργείο ότι tweets του κοινού εξαφανίστηκαν ξαφνικά, σαν να έπαιζαν σε επεισόδιο X-Files:

Μπορεί να πρέπει να κατανοείς αρχαία ελληνικά για να δεις την απάντηση, δεν είναι για όλους αυτά.

 

Best of internet