Quantcast
THE STREAM

O Banksy χρηματοδότησε (και ζωγράφισε) ένα καράβι που σώζει πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Το «Louise Michele» θα πλέει στα νερά της Μεσογείου με την ευχή και τη στήριξη του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη


THE NEWSROOM · 28 Αυγούστου 2020

Με την χρηματοδότηση, αλλά και με την διακόσμηση του πασίγνωστου καλλιτέχνη Banksy θα πλέει από εδώ και πέρα στα νερά της Μεσογείου ένα σκάφος για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Το σκάφος ονομάζεται «Louise Michel» (το όνομά του είναι φόρος τιμής στην Γαλλίδα δασκάλα που ήταν μέλος της Παρισινής Κομμούνας) και οι ζωγραφιές στο σκαρί του έχουν γίνει από τον ίδιο τον Banksy και περιλαμβάνουν μία πλώρη βαμμένη ροζ, ένα τεράστιο «ΔΙΑΣΩΣΗ» στα πλαϊνά (με κεφαλαία) και ένα κορίτσι με σωσίβιο.

Το πλοίο ξεκίνησε τα ταξίδια του στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι της Μπουριάνα και έχει ήδη σώσει 89 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή αναζητά ένα λιμάνι όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν κατέβουν με ασφάλεια (και χωρίς να προσπαθήσει να τους στείλει πίσω στη θάλασσα κάποιο ανθρωπιστικό ευρωπαϊκό Λιμενικό). Έχει μήκος 31 μέτρα και πλήρωμα 10 ατόμων (όλοι Ευρωπαίοι ακτιβιστές με εμπειρία στο αντικείμενο), πλέει με γερμανική σημαία και έχει ήδη συμμετάσχει σε άλλες 2 αποστολές διάσωσης, οι οποίες έσωσαν 105 ανθρώπους.

Η απόφαση του Banksy να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πλοίο πάρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο σύνδεσμός του με τις σωστικές επιχειρήσεις ήταν η καπετάνισσα Πία Κλεμπ. Η επικοινωνία τους ξεκίνησε με το παρακάτω e-mail από τον διάσημο Βρετανό καλλιτέχνη:

«Γεια σου Πία, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με. Μπράβο. Banksy.»

Η πρώτη αντίδραση της Κλεμπ ήταν να πιστέψει ότι την τρολάρουν, αλλά τελικά το e-mail ήταν αυθεντικό. Σύμφωνα με την ίδια, ο Banksy την επέλεξε γιατί δεν βλέπει αυτό που κάνει ως ανθρωπιστική δραστηριότητα, με τον τρόπο δηλαδή που το βλέπουν οι περισσότερες ΜΚΟ. Για την Κλεμπ, η διάσωση ανθρώπων από τα υδάτινα σύνορα της Ευρώπης είναι αντιφασιστικός αγώνας.

Η Πία Κλεμπ

Εκεί ακριβώς μάλιστα βοηθά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω πλοίου, που είναι αρκετά ταχύτερο από τα άλλα σωστικά σκάφη. Σύμφωνα στοιχείου Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πάνω από 7600 μετανάστες δεν κατάφεραν να περάσουν τη θάλασσα και επιστράφηκαν με τη βία σε άθλιους καταυλισμούς στη Λιβύη (μία χώρα όπου μεταξύ άλλων ασκείται και πάλι το δουλεμπόριο):

 «Δεν βλέπω την διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα. Με ταχύτητα 27 κόμβων, το “Louise Michel” μπορεί να πλεύσει πιο γρήγορα από την λιβυκή ακτοφυλακή πριν τους τραβήξουν πίσω σε χώρους συγκέντρωσης στη Λιβύη.»

Η συνεργασία τους γίνεται μάλιστα ακόμη ευκολότερη επειδή ο Banksy δεν ασχολείται με το τι, πότε και που κάνει το καράβι. Απλά το χρηματοδοτεί:

«Ο Banksy δεν υποκρίνεται ότι ξέρει πώς να κυβερνά ένα πλοίο καλύτερα από εμάς, και εμείς δεν το παίζουμε καλλιτέχνες.»

Δεν ξέρει βέβαια ο δύσμοιρος Banksy ότι κάπου τώρα θα εμφανιστεί κάποιος να του πει ότι αφού θέλει πρόσφυγες, να τους πάρει σπίτι του.

(πηγή)

Best of internet