Quantcast
THE STREAM

Ο Ιερώνυμος dissάρει την προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία με Ακάθιστο Ύμνο την ίδια ώρα

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει ανεβάσει το θρησκευτικό αίσθημα σε όλες τις χώρες της περιοχής


THE NEWSROOM · 23 Ιουλίου 2020

Ένα πραγματικό θρησκευτικό battle φαίνεται πως ξεκίνησε η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Και όπως όλοι ξέρουν, ένα θρησκευτικό battle που σέβεται τον εαυτό του θα φέρει αντιμέτωπους δύο high priests: Από τη μία θα είναι ο Τούρκος ιμάμης που θα πει την προσευχή της Παρασκευής, στον οποίο όμως θα απαντήσει με τον Ακάθιστο Ύμνο ο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο ψαλμός του Ακάθιστου Ύμνου μάλιστα θα γίνει την ίδια ώρα που είναι προγραμματισμένη η πρώτη προσευχή της νέας εποχής της Αγίας Σοφίας, ώστε η μία divine magic να πέσει στην άλλη. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, είμαστε όλοι καλεσμένοι να πούμε όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο:

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς/

Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.

Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους.

Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα πρωτοστατώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω» υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας.»

Από το 1934 που είχε εκδοθεί το σχετικό διάταγμα της κυβέρνησης του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» και μέχρι τις τελευταίες μέρες, η Αγία Σοφία δεν ήταν διαθέσιμη για μουσουλμανική λατρεία, διότι ήταν μουσείο βάσει νόμου. Meanwhile, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι το «τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους».

Από την άλλη, οι ανακοινώσεις του δεν είναι ακριβώς ψύχραιμες, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες. Η λεζάντα σε ένα χτεσινό βίντεο δηλώνει ότι «ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου», κάτι που θα μπορούσε εξίσου καλά να αναφέρεται στην Βυζαντινή εκκλησία ή στην πρώην του Ερντογάν:

Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να καλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην προσευχή της Παρασκευής, σκεπτόμενος ίσως ότι Καθολικοί και Ορθόδοξοι μπορεί να κρατάνε ακόμη μούτρα μεταξύ τους κάπου 1000 χρόνια μετά το Σχίσμα των δύο εκκλησιών:

EPA/ALESSANDRO DI MEO

Οι Προτεστάντες δεν έχουν ανακατευτεί ακόμη αλλά που θα πάει, θα γίνει και αυτό.

 

Best of internet