Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, η Καίτη Γαρμπή πετσοκόβει την Dua Lipa για ζητήματα εθνικισμού

Ένα μίνι συνέδριο περί αλυτρωτισμού και εθνικών συνόρων στήθηκε στο Twitter μεταξύ των δύο τραγουδιστριών


THE NEWSROOM · 21 Ιουλίου 2020

Δεν ξέρουμε αν είναι κάποιο μουσικό επεισόδιο της ευρύτερης μάχης των γενεών, στην οποία ανήκει και η περίφημη κόντρα μεταξύ millennials και boomers, όμως το πράγμα δεν αλλάζει. Η Καίτη Γαρμπή βρέθηκε να διορθώνει την Dua Lipa στο Twitter για ζητήματα συνόρων και αλυτρωτισμού – μία φράση που αν μη τι άλλο δεν περιμέναμε ποτέ να ακούσουμε.

Ο χαμός ξεκίνησε όταν η Βρετανίδα τραγουδίστρια (οι γονείς της είναι Αλβανοί από το Κόσοβο που έφυγαν από την περιοχή κατά τη διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων) ανέβασε έναν αρκετά περίεργο χάρτη στα social media, μαζί με την περιγραφή «au•toch•tho•nous adjective (of an inhabitant of a place) indigenous rather than descended from migrants or colonists». Υποθέτουμε ότι η λογική της ήταν να δείξει ότι οι Αλβανοί σαν λαός είναι γηγενείς στα Βαλκάνια (όσο μπορούν να είναι γηγενείς όλοι οι λαοί στα Βαλκάνια μετά από 40+ αιώνες μεταναστεύσεων, πολέμων και καταστροφών τέλος πάντων), αλλά ο χάρτης που χρησιμοποίησε κολλάει με μία τελείως διαφορετική συζήτηση.

Αυτό συμβαίνει διότι ο χάρτης δεν αναφέρεται στο σύγχρονο Αλβανικό κράτος, αλλά στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας: Συγκεκριμένα, ο χάρτης που ανέβασε η τραγουδίστρια περιλαμβάνει την Θεσπρωτία και την Κέρκυρα, μαζί με το πρόσωπο του ιδρυτή της σύγχρονης Αλβανίας Ισμαήλ Κεμαλί και του Αλβανού Κοσοβάρου οπλαρχηγού Ίσα Μπολετίνι.

Αυτό ήταν το tweet της Dua Lipa:

Όπως κάποιοι Έλληνες εθνικιστές ονειρεύονται να πάρουν (με τα όπλα) την Κωνσταντινούπολη και τη Βόρεια Ήπειρο και κάποιοι Σέρβοι εθνικιστές ονειρεύονται κομμάτια από τις περισσότερες κοντινές χώρες, έτσι κάποιοι Αλβανοί εθνικιστές ονειρεύονται να πάρουν τμήματα του Μαυροβουνίου, να ενωθούν με το Κόσοβο και να αποσπάσουν την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία. Όλοι αυτοί συνήθως δεν κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να σχηματίζουν φασιστικές οργανώσεις α λα Χρυσή Αυγή και κυρίως, να ποστάρουν στο Ίντερνετ, αλλά οι Γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι έγιναν πολύ πρόσφατα για να είναι κάποιος 100% ήσυχος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε 100% σίγουροι αν η 25χρονη Dua Lipa είναι έτοιμη να παρατήσει την δισκογραφία και να αρπάξει ένα AK47, αλλά ο χάρτης της προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, με πολύ κόσμο να την αποκαλεί «εθνικίστρια» ή και λιγότερο κόσμια πράγματα.

Ένας ομολογουμένως ψύχραιμος αντίλογος ήρθε από το πολύ hot το τελευταίο διάστημα Twitter της Καίτης Γαρμπή. Πιο συγκεκριμένα, είπε την ίδια και τις ιδέες της «ανιστόρητες»:

Το diss της παλιάς προς την νέα τράβηξε κι αυτό την προσοχή, φυσικά:

Αυτό είναι το 2020, τέτοιες συζητησάρες μας χαρίζει.

Best of internet