Quantcast
THE STREAM

Όχι, δεν είναι όλες αυτές οι φωτό από φετινό μαζικό προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Αρκετοί πιστοί επισκέφθηκαν την Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όμως πολλές από τις φωτογραφίες που διακινούνται είναι προγενέστερες


THE NEWSROOM · 13 Ιουλίου 2020

Με επιτυχία κατάφεραν να προλάβουν την απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων αρκετοί πιστοί στη Θεσσαλονίκη. Η περίσταση ήταν η επέτειος της ταφής του αγαπημένου μας Αγίου: Του Αγίου Παΐσιου, ο οποίος πέθανε στις 12 Ιουλίου 1994 και τάφηκε δίπλα από τον ναό του Αγίου Αρσενίου.

Όπως καταλαβαίνετε, η επέτειος αυτή δεν μπορεί να επηρεαστεί ούτε από κορωνοϊούς ούτε από τίποτε άλλο – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο σκάει μέχρι και κόσμος από το εξωτερικό για να προσκυνήσει τον προσφάτως προαχθέντα άγιο. Υπενθυμίζουμε ότι η αναβάθμισή του από όσιο σε άγιο έγινε το 2015, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι υπολογίσιμη μάζα πιστών επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Οι παρακάτω είναι φετινές φωτό από τη Σουρωτή:

Γράφουμε ότι αυτές είναι οι φετινές, γιατί σε πολλά sites όμως είδαμε και αναπαράγαμε και αρκετές άλλες φωτό που αναφέρονταν ότι δείχνουν συνωστισμό στον τάφο του Αγίου Παΐσιου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν είναι ακριβές. Σύμφωνα λοιπόν με τα ellinikahoaxes :

«Μεγάλη διάδοση έχουν γνωρίσει τον Ιούλιο 2020 ορισμένες φωτογραφίες που δείχνουν κοσμοσυρροή στο Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου. Αν και παρουσιάστηκαν ως πρόσφατες, από την φετινή εορτή του Αγίου, κατά την οποία ισχύουν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, στην πραγματικότητα έχουν ληφθεί στο εγγύτερο ή απώτερο παρελθόν. Αν και εντοπίζονται σε δημοσιεύματα κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες με συνωστισμό ανθρώπων στην Σουρωτή, αρκετές από όσες αναρτήθηκαν δεν έχουν σχέση με την φετινή πανήγυρη

Μερικά παραδείγματα είναι οι παρακάτω φωτογραφίες:

«Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την φετινή πανήγυρη, καθώς έχει ληφθεί από τον φωτογράφο Χρήστο Μπόνη και έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα dogma.gr ήδη το 2016.»

«Ούτε αυτή φωτογραφία έχει σχέση με την εορτή του Αγίου Παϊσίου το 2020. Έχει δημοσιευθεί το 2018 σε δημοσίευμα του ekklisiaonline.gr

«Η φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε διάφορα ιστολόγια τουλάχιστον από το 2013. [πηγή 1] [πηγή 2

«Όπως και η αμέσως παραπάνω (φωτ. 2), έχει ληφθεί από τον φωτογράφο Χρήστο Μπόνη και βρίσκεται αναρτημένη ήδη το 2016 στο pontos-news.gr. [πηγή

Αντιθέτως, για τις πρώτες δύο που παρατέθηκαν τα ellhnikahoaxes αναφέρουν ότι είναι όντως φετινές:

«Φωτογραφίες 5 & 6. Έχουν αναρτηθεί το 2020 για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Πηγή»

Η κατάληξη είναι η εξής:

Συνοψίζοντας, οι υπό εξέταση φωτογραφίες από την Σουρωτή δεν αναφέρονταν, στην πλειοψηφία τους, στην εορτή του Αγίου Παϊσίου το 2020, αλλά σε αρκετά προγενέστερο χρόνο. Ορισμένες πρόσφατες από τη Σουρωτή δείχνουν πράγματι ουρές ικανού πλήθους ανθρώπων, ενώ οι φωτογραφίες με κοσμοσυρροή προέρχονται κυρίως από ναό στο Λυκαβηττό.»

Συνεπώς, η είδηση που διαδόθηκε είναι ανακριβής! 

 

Best of internet