Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ παίζει να απαγορεύσουν το TikTok για λόγους «Εθνικής Ασφαλείας»

Το δημοφιλές application φαίνεται πως έχει προκαλέσει προβληματισμό σε μία σειρά από χώρες


THE NEWSROOM · 7 Ιουλίου 2020

Ένα από τα πολλά θαυμαστά πράγματα που μας χάρισε το 2020 είναι το γεγονός ότι το TikTok έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλαπλών γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι ΗΠΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά να απαγορεύσουν το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ανησυχούν ότι η κινεζική προέλευσή του δημιουργεί προβλήματα εθνικής ασφάλειας.

Είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς το πως τα χορευτικά βιντεάκια α λα Τανιμανίδης και Μπόμπα μπορούν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, όμως κάποιοι Αμερικανοί βουλευτές φαίνεται πως ανησυχούν για την τύχη των δεδομένων των χρηστών από την εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, αγχώνονται λόγω των κινεζικών νόμων που απαιτούν από τις εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται στις έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών που ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η απαγόρευση δεν έχει εγκριθεί, αλλά είναι σίγουρα υπό συζήτηση:

«Δεν θέλω να πω κάτι πριν από τον πρόεδρο [Ντόναλντ Τραμπ] αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε.»

Τα προβλήματα της εφαρμογής δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ, όμως. Το TikTok πρόκειται να βαρέσει πιστόλι και στο Χονγκ Κονγκ, λόγω του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας που έθεσε πρόσφατα σε ισχύ η Κίνα στην πρώην βρετανική αποικία, η οποία έχει μία ημιαυτόνομη σχέση με την ηπειρωτική Κίνα.

Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας:

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εφαρμογή του TikTok στο Χονγκ Κονγκ.»

Η κίνηση αυτή είναι στο ίδιο πνεύμα με την απόφαση των Facebook, Google και Twitter που ανακοίνωσαν ότι δε θα παρέχουν στις αρχές και στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πληροφορίες για τους χρήστες τους, ακριβώς εξαιτίας του νέου αυτού νόμου. Το ίδιο το TikTok, το οποίο ανήκει στον όμιλο ByteDance που έχει την έδρα του στην Κίνα, αρνείται ότι παρέχει δεδομένα για τους χρήστες του στην Κινεζική κυβέρνηση και δηλώνει ότι δε θα το κάνει ούτε στο μέλλον: Για την ακρίβεια, ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει άλλη αντίστοιχη εφαρμογή στην Κίνα, η οποία έχει διαφορετικό όνομα.

Το σίγουρο είναι ότι το TikTok θα πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό του για καιρό, παρότι έχει περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Μάλιστα πολύ πρόσφατα έχασε κάπου ένα δισεκατομμύριο πιθανούς χρήστες (και 120 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες), όταν η κυβέρνηση της Ινδίας το έθεσε υπό απαγόρευση μαζί με άλλα 59 apps. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από ένα αιματηρό τζαρτζάρισμα με την Κίνα στα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια.

Όπως είπε η Ινδική κυβέρνηση:

«[Οι εφαρμογές] θίγουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας, την άμυνα, την ασφάλεια του κράτους και τη δημόσια τάξη.»

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβληματιστεί αρκετά από το ζήτημα της Κίνας κατά καιρούς:

 

Best of internet