Quantcast
THE STREAM

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα απέσυρε την 36ωρη καραντίνα για να μην ξενερώσουν οι Γερμανοί τουρίστες

Η Αθήνα υποχώρησε τελικά στην πίεση που της ασκήθηκε από τον Γερμανικό τουριστικό όμιλο με τον οποίο συνεργάζεται


THE NEWSROOM · 2 Ιουλίου 2020

Δύσκολο πράγμα αποδεικνύεται ο συνδυασμός της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας (ο τουρισμός είναι αυτό) και των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, αν κρίνουμε με βάση ένα δημοσίευμα του γερμανικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, της Deutche Welle. Το δημοσίευμα επικαλείται με τη σειρά του αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι οποίες αναφέρονται στην διαπραγμάτευση του Γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI με την Ελληνική κυβέρνηση.

Το επίμαχο σημείο είναι το εξής:

«Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της BILD η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος: η διαμάχη για μια ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης (σσ. βάσει του σχεδίου). Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα; Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι (σσ. οι πελάτες) για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο. Μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη.

Το μήνυμα του ομίλου: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι διακοπές στην Ελλάδα σώθηκαν.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παραθεριστές: Πριν την άφιξή τους πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω εντύπου που μοιράζεται στο αεροπλάνο. Ως απόδειξη της ηλεκτρονικής δήλωσης πρέπει να υποδειχθεί ένα barcode. Επιπλέον θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Αυτοί οι ταξιδιώτες […] μπορούν όμως να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutche Welle επιβεβαίωσε μετά από σχετική επικοινωνία ότι η TUI έκανε ένα τέτοιο ενοχλημένο διάβημα:

Το concept είναι ότι οι ταξιδιώτες στους οποίους θα γίνονταν τα τυχαία τεστ θα έπρεπε να περιμένουν 36 ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Παρότι αυτή η διαδικασία είναι σίγουρα κουραστική, ακούγεται σαν ένα λογικό βήμα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί ότι έχουν κολλήσει κορωνοϊό.

Αν πιστέψουμε τον ίδιο τον τουριστικό κολοσσό, ήταν οι Γερμανοί τουρίστες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το ενδεχόμενο να περιμένουν 36 ώρες στην πόλη που έφτασαν, με αποτέλεσμα να απειλούν να ακυρώσουν τα ταξίδια. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, έτσι φτάσαμε στο ενδεχόμενο να πιστολιαστούν όλα τα ταξίδια – όμως το σχέδιο της κυβέρνησης υποτίθεται ότι φτιάχνεται με κάποιο σκεπτικό, και ήταν αυτό το σκεπτικό που έκανε πίσω, τελικά.

Κι άλλα γερμανικά ΜΜΕ τοποθετήθηκαν με αντίστοιχο τρόπο. H ελληνική Deutche Welle παραθέτει επίσης δημοσίευμα της Berliner Zeitung με τίτλο «Διακοπές στην Ελλάδα: οι ιδιαίτερα άτυχοι τουρίστες καταλήγουν σε καραντίνα»:

«H Ελλάδα αυστηροποίησε αιφνιδιαστικά την πολιτική στο πεδίο του κορωνοϊού. Και για τους τουρίστες από τη Γερμανία ισχύει από 1ης Ιουλίου μια υποχρεωτική δήλωση που μπορεί να έχει συνέπειες.

[…] Οι νέοι κανονισμοί ήρθαν αιφνιδιαστικά. Καταρχάς είχε ανακοινωθεί ότι τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπως τη Γερμανία, μπορούν να εισέρχονται ανεμπόδιστα. Πλέον όμως πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα που υπάρχει μόνο στα αγγλικά.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Bild δεν είναι άσχετη με το ζήτημα. Όπως ανέφερε πρόσφατα ένα δημοσίευμα της Bild, το οποίο αναμεταδόθηκε σε άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα! Η BILD και η TUI ανοίγουν την καλοκαιρινή σεζόν στην Κω την Δευτέρα. Η Ελλάδα ανοίγει τα νησιά της από την 1η Ιουλίου για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Το υπουργείο Τουρισμού της Αθήνας προσκάλεσε την BILD και την TUI να έρθουν δύο ημέρες νωρίτερα

Ο δε όμιλος TUI είναι και φέτος συνεργάτης της χώρας στο δύσκολο task της ανάστασης του ελληνικού τουρισμού. Την Τρίτη 30/6 μάλιστα ο  υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και το διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Σεμπάστιαν Έμπελ υπέγραψαν στην Κω σημαντική συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής: Να έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον το 50% των τουριστών που είχε φέρει η TUI πέρσι (το 2019 ήταν 3 εκατομμύρια), να επεκταθεί το μήκος της τουριστικής σεζόν και να επεκταθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών.

Η κοντινή σχέση της Bild με το όλο ζήτημα προκύπτει και από το γεγονός ότι η ίδια η συνάντηση στην Κω προήλθε στα πλαίσια της συνεργασίας της Bild με την TUI. Όπως είπε ο κ. Έμπελ:

«H Ελλάδα είναι ένας υπέροχος, ξεχωριστός και φιλόξενος προορισμός διακοπών για όλη την Ευρώπη και ιδίως για τους Γερμανούς. Φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα. Προσωπικά θα απογοητευθώ αν πετύχουμε μόνο το 50% της περυσινής περιόδου.

Είμαι βέβαιος πως το 2020 θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Να έρθουν, δηλαδή, τουρίστες στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι. Δουλέψαμε σκληρά και είχαμε συνεχείς επαφές με το υπουργείο Τουρισμού, ώστε να διασφαλίσουμε την ισορροπία μεταξύ μιας πολύ καλής εμπειρίας διακοπών και μιας ασφαλούς εμπειρίας

Είναι αρκετά ευαίσθητη αυτή η ισορροπία, όπως φαίνεται, γέρνει εύκολα προς τη μία πλευρά.

 

 

Best of internet